Sakarya'da 6 ilçede büyük tehlike

Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle bir deprem ülkesi. MTA da diri fay hattı haritasını paylaştı. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin risk grupları da açıklandı. İşte Türkiye’deki fay hatları…

GÜNCEL - 28-02-2023 00:51

MTA, yenilenmiş diri fay hattı haritasını yayınladı. Diri fay hatları ve riskli bölgeler açıklandı. Türkiye’de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay hattının olduğu aktarıldı. İşte Türkiye’nin en risksiz ilçeleri ve depremlerin etki alanlarının yer aldığı diri fay hattı haritası…

 

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER 

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgiye göre, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 kentin doğrudan şehir merkezinden aktif fay geçiyor. Öte yandan 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer alıyor.

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi'nden başlar, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanır. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, Adapazarı, İzmit Körfezi, Gerede, Düzce-Bolu, Suluova, Merzifon, Kelkit vadisi, Erbaa-Niksar ile Erzurum, Erzincan, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklindedir. Öte yandan Edremit, Çanakkale, İznik ve Bursa bu kuşak içerisindedir.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDE, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? 

 

Türkiye, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alıyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde sona eriyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bingöl’e kadar devam eder ve ardından da Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

 

 

BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER 

 

Ege Bölgesi’ndeki Gediz, Bakırçay, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları yer almaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Dikili, Ayvalık, Aydın, İzmir, Isparta, Denizli ve Akşehir'in içine alır. Ayrıca Acıgöl, Burdur havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de faylar uzamaktadır.

İSTANBUL VE ANKARA'DA DİRİ FAY YOK 

 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında yer alıyor. Ankara ve İstanbul’da diri fay bulunmazken yakınlarında yer alan diri fay hatları bu kentlerde de risk teşkil ediyor.

 

 

MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE 1. DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

 

Balıkesir, İzmir, Muğla, Manisa, Denizli, Aydın, Uşak, Isparta, Bilecik, Bursa, Sakarya, Yalova, Kocaeli, Düzce, Bolu, Kırşehir, Hatay, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Çanakkale, Bingöl, Tunceli, Hakkari, Muş, Kırıkkale, Osmaniye, Siirt.

YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE 2. DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

 

İstanbul, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Bitlis, Şırnak, Zonguldak, Van, Adıyaman, Antalya, Afyon, Samsun, Ardahan, Erzurum, Kars, Elazığ, Batman, Iğdır, Eskişehir, Diyarbakır, Adana, Çankırı, Malatya, Kütahya, Çorum, Uşak, Ağrı.

 

TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE 3. DERECE RİSKLİ BÖLGELER 

 

Tekirdağ, Eskişehir, Antalya, İstanbul, Edirne, Sinop, Samsun, Kastamonu, Ordu, Şanlıurfa, Giresun, Artvin, Adana, Mardin, Kilis, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Sivas, Kahramanmaraş, Bayburt, Gümüşhane, Yozgat, Kayseri, Ankara, Çorum, Mersin, Konya, Nevşehir.

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER 

 

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu 4. ve 5. grupta bulunan kentler ise Giresun, Sinop, Rize, Trabzon, Kırklareli, Artvin, Edirne, Ankara, Nevşehir, Adana, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya’dır.

 

 

TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE DEPREM RİSKİ OLAN İLÇELER 

 

Afyon- Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı Adıyaman- Gölbaşı Antalya- Demre Ankara- Şereflikoçhisar Balıkesir- Gönen, Manyaz Aydın- Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar Düzce- Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı Batman-Kozluk Erzincan- Üzümlü Elazığ- Palu, Sivrice Antep - İslahiye Eskişehir- İnönü Hatay- Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas Hakkari- Şemdinli İzmir- Kemalpaşa, Seferihisar, Tire Isparta- Eğirdir, Senirkent, Uluborlu Kayseri- Talas, Yeşilhisar Kahramanmaraş- Nurhak, Türkoğlu Kırşehir- Akpınar, Mucur Kırıkkale- Keskin Konya- Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın Kocaeli- Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe Malatya- Akçadağ Kütahya- Gediz, Simav Mersin- Çamlıyayla, Mut Manisa- Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu Muş- Korkut, Varto Muğla- Menteşe, Milas Osmaniye- Düziçi, Toprakkale Niğde- Altunhisar, Bor Urfa-Bozova Sakarya- Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca Şırnak- Beytüşşebap Siirt- Eruh Tokat- Niksar, Pazar, Reşadiye Sivas- Altınyayla, Yıldızeli Yalova- Altınova, Çınarcık Van- Çaldıran, Özalp
Günün Diğer Haberleri