GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-03-2023 00:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuk olduğu bir televizyon programında, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yapıyor.

 

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Milletimiz asrın felaketinde asrın dayanışmasını gösterdi"

- Bu gece sahura kalkacağız. Ramazanın o manevi havasını inşallah teneffüs etmeye başlayacağız. Tüm İslam alemi için bu manevi huzurun, özellikle depremde ebediyete uğurladığımız şehitlerimize inşallah rahmete vesile olsun.

- Yaralılarımızın şifa bulmasına vesile olsun diyorum Enkazların süratle kaldırılması, bununla birlikte bir taraftan çadırkentler, konteyner kentler, prefabrikler, şimdi de yarın temel atmaya başlıyoruz. Kalıcı konutların da süratle söz verdiğimiz gibi inşallah bir yıl içerisinde bitirmeye rabbim bizi muvaffak etsin diyorum. Bu ölçüde büyük bir yıkımın karşısında Türkiye'den daha hızlı refleks gösterecek, harekete geçecek başka bir ülke yok. Biz çünkü geçmişte de bunun imtihanlarını başarıyla verdik.

- Depremin ilk dakikalarından itibaren çok hızlı bir şekilde durum tespiti yaptık. Türkiye'nin dört bir yanından ekipleri, araç gereçleri bölgeye sevk ettik. Kabinemizin tüm üyelerini deprem bölgesine göndererek her birini bir ilin koordinatörü olarak görevlendirdik. Sağ olsun bakan arkadaşlarım o gündem bugüne bölgeden hiç ayrılmadan görevlerini yaptılar. Asker, polis, jandarma, sağlıkçı, madenci, itfaiyeci aklınıza kim gelirse bölgeye gönderdik. Binlerce iş makinesini, uçağından helikopterine, gemisinden İHA'sına kadar tüm imkanlarımızı depremzedeler için harekete geçirdik. Depremin ardından ilk birkaç saatte çalışmaların düzene girmesiyle arama kurtarma, ardından enkaz kaldırma çalışmalarını profesyonelce yerine getirmeye başladık. Tabii ki o günlerde bir de ağır kış şartları var. Bu şartlara rağmen arama kurtarma ekiplerinin başarılı çalışmalarını gördük. Deprem felaketinin ardından ne kadar büyük bir millet olduğumuzu bir kez daha idrak ettik. Milletimiz asrın felaketinde asrın dayanışmasını gösterdi.

Deprem soruşturmalarında son durum ne?

- Depremde yıkılan binalarda sorumlulukları olan 1364 şüpheli hakkında işlem başlatıldı. 302 şüpheli tutuklandı. 312 kişi hakkında yakalama kararı var. Şüphelilerden 64'ünün öldüğü tespit edildi. 

Hedef 1 yıl: Deprem sonrası yeniden inşa süreci riskli mi?

- Toplam 40 bin 104 afet konutunun ihalesi yapıldı.6 bin 223 köy evinin yapım süreci başladı. Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz. 

- Biz bu işte çırak değiliz. Kalfalığı da geçtik, ustalığı yakaladık. Bir taraftan zemin etütleri hızla devam ediyor. Sert zeminlerde kalıcı konutların yapılması çalışmalarını sürdürüyoruz. 21 Şubat'tan bugüne kadar Gaziantep'te 13 bin 629, Adıyaman'da 2280, Kilis'te 645, Hatay'da 2928, Kahramanmaraş'ta 8773, Şanlıurfa'da 897, Malatya'da 6644, Elazığ'da 505, Adana'da 1171, Osmaniye'de 1657 ve Dİyarbakır'da1122 toplam 40104 afet konutunun ihalesi yapıldı. Yine Osmaniye'de 600, Kahramanmaraş'ta 620, Malatya'da 2800, Adıyaman'da 1500, Şanlıurfa'da 300, Gaziantep'te 310 ve Kilis'te 93 6223 köy evinin de ihalesi. Toplamda 46327 afet konutu ve köy evinin yapım süreci başladı ve inşallah bir yıl içerisinde inşa ederek hak sahiplerine teslim edeceğiz.

- Sen bir seneyi hedef olarak koyarsın da bu 13 ay olur, 14 ay olur, 15 ay olur. Ama biz Van'da kendimizi ispat ettik. Biz onları orada yaptık. Erciş'i baştan aşağı biz yaptık. İzmir'de aynı şekilde. Dikey mimariye girmiyoruz, zemin kontrolleri de yapıldı. Fay hatlarından uzak bölgeler seçilecek. Fay hattına konut yapılmış, hepsi 1999 öncesine ait. 

İstanbul depreme hazır mı?

- Ben İstanbul çocuğuyum, orada doğdum büyüdüm ve yaklaşık 5 yıl İBB başkanlığı yaptım. İstanbul'u iyi tanıyorum. Aşırı derecede iddialı olmak yanlış olur. Depremin tehdit etmeyeceği hiçbir şehir olamaz ama ben deprem felaket tellallığı yapmayı da doğru bulmuyorum. İstanbul'a gelişi vizeye tabii tutma diye bir tezim var. İstanbul'a girmenin bir bedelinin olması lazım. Bakın Londra'ya giremezsiniz, bu işin belli kuralları var. Eğer sizde bu varsa girersiniz. Bunun sebebi nedir? Trafiktir. Bunlara belli yasaklar koyulmuştur. Benim belediye başkanlığımda nüfus 8 milyondu, şu anda 15 milyonu geçti. İstanbul zannedildiği gibi planlanmadı. Kimse o planlara uymuyor. Bizim bir iddiamız vardı, kentsel dönüşüm projeleri dedik ve büyük ölçüde hayata geçirdik. Muhalefet bunun karşılığında çıktı sağda solda bunu rantsal dönüşüm diye tanımlamaya başladı. Çünkü işlerine gelmiyor. Rant toplama işi muhalefete ait. Bakın Fikirtepe 2 ilçeye hitap eder, Kadıköy ve Üsküdar. Biz burada adeta yırtındık ve buradaki kentsel dönüşümü yeni yeni hayata geçirdik. Aynı şekilde Üsküdar Küplüce'de, Ferah mahallesinde muhteşem konutlar yaptık. Ama benim vatandaşım oranın belli bir kısmında çok direndi, yaptırmadı. Şimdi gidip görseniz bu yapılan yerler ne kadar güzel. 

Üniversitelerde yüz yüze eğitime ne zaman geçilecek?

- Bu konuda gerekli talimatları verdik. Yüz yüze eğitimle alakalı nasıl online sistemle işi götürdük, burada inşallah uzun bir süre olmayacak ama şu anda diyoruz ki biraz online sistemle devam edelim. Çünkü şu anda KYK yurtlarımız çok işimizi görüyor, yurtlarda güven var. Osmaniye'deki yurda gittim, baktım vatandaşlarım oraya yerleşmişler. Çocuklar için abur cubur da var, herhangi bir ücret yok. Yemek var. Yurt binası güven veriyor. Baktım vatandaşla sohbetimde, onlarda da güven var. Hibrit öğretim seçeneği değerlendirilecektir. Önce depremzede vatandaşların güvenle barınacağı kapasitenin oluşturulması gerekiyor. YÖK başkanımızla irtibat halindeyiz. Tabii ki yüz yüze eğitim ile online mukayese edilemez. 

Seçim süreci nasıl olacak?

- Alışılmış bir seçim kampanyası düşünmüyoruz çünkü ortada bir hüzün var. Müziksiz bir kampanya süreci yaşayacağız. 20 yılda yaptıklarımızı vatandaşlarımıza anlatacağız.

- Biz göreve geldiğimizde 26 havalimanı vardı, şu anda 58. 

- Büyükşehirlerin tamamına şehir hastanelerini yapacağız çünkü sağlıkta başarılı olmaya mecburuz. 

Karadeniz'de "tahıl koridoru"

- Arabuluculuktaki başarımız dünyanın dilinde. Birkaç gün içinde Putin ile tekrar görüşeceğiz.

Millet İttifakı'nın 7 yardımcı formülü

- Bay bay Kemal bize "kaç tane cumhurbaşkanı yardımcısı olacak" diyordu. Böyle bir yönetim sistemi olabilir mi? Devlet yönetiyoruz devlet. Türkiye Cumhuriyeti kabile devleti değildir. Koalisyon mantığıyla çalışıyorlar. Sistemleri, bunların dertlerinin millete hizmet olmadığını gösteriyor. 

"HDP aday çıkarmayarak bütün varlığıyla bu kumar masasına oturmuştur"

- HDP zaten en başından beri bu masanın yedinci ortağıydı. Masanın altından üstüne çıktı böylece. CHP ile HDP'nin azami müşterekleri olduğunu biliyoruz. HDP eşittir PKK'dır. Bu denklemde CHP'nin yeri nerede kalıyor, bunu milletim düşünsün. Benim vatandaşım millidir, yerlidir. HDP'lilerin planları arasında neler var? Öcalan için Demirtaş için oy vermek, Kandil'dekilerin talimatlarını uygulamak var. HDP'nin başka gündemi yok. Altılı Masa'nın görüştüğü HDP işte budur. Meral Hanım "HDP de talepleri de masaya gelemez" demişti ama şimdi HDP aday çıkarmayarak bütün varlığıyla bu kumar masasına oturmuştur. 

"HÜDA-PAR tamamıyla yerli ve milli bir yapı, desteğini çok kıymetli buluyorum"

- Cumhur ittifakının 14 mayıs seçiminden de zaferle çıkacağından hiçbir kuşkumuz yok. Cumhur İttifakı siyasette birlik ve beraberliğin, samimiyetin adresi. Milletin değerleriyle barışık siyasi partilere kapımız açık. Şu anda ittifakın içinde yer alan gerek BBP, gerek HÜDA-PAR ile ilgili uydurma yaklaşımlar var. Biz zaten uyumlu olmuşuz, olmasak neden bir arada olalım. HÜDA-PAR'a yakıştırılmak istenen çirkinlikler var, zaten parti yetkilileri bunu kabul etmiyorlar. Bizim terörle ilgimiz olmamıştır, olmaz diyorlar. Tamamıyla yerli ve milli bir yapı. Cumhur İttifakı'na desteğini bundan dolayı açıkladı. Bu desteği çok kıymetli buluyorum. 

17 bakan, aday olacak

- Yenilenmeye ve gençleşmeye en açık partiyiz. Arkadaşlarımın hemen hemen her birisini şu anda belli illere adaylar olarak görevlendirdik. Yardımcım Fuat Oktay, Ankara'dan aday olacak. Kabinedeki 17 isim milletvekili adayı olacak. 

- Ben Muharrem Bey ile ağız dalaşına ya da zihinsel repliğe girmeyi doğru bulmam. Kendisinin bir ifadesi var, "yemiş de yemiş" diye. Bunu Kılıçdaroğlu için söylemişti. Biz eserlerimizle konuşmayı tercih ediyoruz. 

Deprem bölgesinde seçim güvenliği var mı?

- Bu konuda partilerin yaptığı, yapacağı çalışmalar var, bir de YSK'nın yaptığı çalışmalar var. Ölümlerle ilgili DNA testine varıncaya kadar tüm testleri yaptırıp, tüm kayıpları ortaya çıkartıp sonra da definlerin yapılması gerçekleştirildi. Bir diğer adım da diyelim ki depremzede vatandaş Kahramanmaraş'tan çıktı İstanbul'a geldi, açıklanan süre içerisinde müracaatlarını yaptıkları sürece oralarda oy kullanma şansını yakalayanlar var, bir mani yok. Vatandaşlarımız haklarını koruyor ve kayıt oluyorlar. Enkaz altında kalan vatandaşlarımız, nüfus müdürlüklerine müracaat ederek belgelerini alabiliyor. E-devlet üzerinden de geçici kimlik belgesi temin edebiliyor. 

"Sapkın akımlara müsaade etmeyeceğiz"

- Toplumumuz sapkın akımlar nedeniyle kaygılı. Sapkın akımların toplum içinde aile yapımızı tehdit edecek şekilde yaygınlaştırılması girişimlerine asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu değerlerimize tehdit olarak görüyoruz, mücadelede kararlıyız. 

Fahiş zamların önüne nasıl geçilecek?

- Bu konuda bakanlıklarımız yakın takipteler. Kira konusunda sıkıntı oluşturulmasına izin veremeyiz. Gerekli adımları atarız, atacağız. Bu artışlar tamamen spekülatif, bunların önüne geçeceğiz. Et ve süt kurumlarında makul fiyatlı ürünleri vatandaşlarımıza sunacağız. Kıyma ve kuşbaşı oranları iki katına çıkarılacak. 

AdminAdmin