EKONOMİ
Giriş Tarihi : 19-04-2024 21:05

Finansman İhtiyacı, Enerji Maliyetleri, İstihdam ve Üretim

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı ilk Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ile Meclis Başkanı Erdem Ercan’ın moderatörlüğünde Oda Hizmet Binasında gerçekleştirildi.

Finansman İhtiyacı, Enerji Maliyetleri, İstihdam ve Üretim

Oda bünyesinde çalışmalar yürüten Meslek Komitelerinin sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektör temsilcilerinin birbirlerinin sorunları hakkında fikir sahibi olarak dayanışmanın amaçlandığı toplantıya her iki başkanın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyeleri ile 34 Meslek Komitesine mensup meclis üyeleri, komite başkan veya yardımcıları ve üyeleri iştirak ettiler.

 

10. Meslek Komitesi (Elektrik - Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Meclis Üyesi Kenan DAĞ; “Sektörümüzde güneş enerjisi sistemleri var ancak yatırım için sanayicilerimiz krediye ulaşmakta ciddi zorluklar çekiyor. Üzerine bir de sistemde 20 bin KW üstünde kullanıma yatırım izni verilmesi gibi belli kriterler var ve bu kriterlere ulaşacak firma sayısı da az. Firmaların çoğu küçük ve yeni yatırımcı, krediye ihtiyaçları var.” dedi.

34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Üyesi Hakan ARSLAN; “Sektör olarak SEDAŞ ile problemimiz devam ediyor. Altyapı sorunlarının yanında 2 binden fazla dilekçe var ve bekliyor.  Kentsel Dönüşüm konusunda “Yarısı bizden” kampanyası İstanbul’da uygulanıyor ve şehrimizde de uygulanması için komite olarak karar aldık. Kentsel dönüşüm için çabalıyoruz ancak 5 katlı bir binanın zorunlu otopark ücreti için daire başına ciddi bir miktar çıkıyor. Kentsel dönüşümün önünde bir engel de bu otopark ücreti çıkıyor.” dedi.

2. Meslek Komitesi (Altyapı İnşaat Faaliyetleri, Maden Ocakları ve Mermerciler) Başkanı Eyüp OCAK, “Sektör olarak aldığımız veya kazandığımız ihaleler sonrası devlet dairelerinde müracaatlarımız için çok uzun süreler bekletiliyoruz. Yatırımlarımız aksıyor.” dedi.

22. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yan Sanayi) Meclis Üyesi Yiğit ATEŞ; “UR-GE projelerinin önemi çok fazla. Ülkemizin ekonomik yapısına baktığımızda ihracata dayalı bir büyüme var ve ihracat da ekonominin direği konumunda. Bunun için de UR-GE projelerinin sayısının artması bizim de üyeler olarak bu projelerde yer almamız, destek olmamız önemli. Bu projelerde de sektörlerin sayısının artması çok önemli. Türkiye’de ilk UR-GE projesini yapan oda SATSO’dur ve ülkede bir çığır açmıştır. Ancak sonrasında Konya ve Bursa gibi illerin daha önde olduğu ve daha fazla yararlandığını gördük. Bu projeler yabancı sermayeyi ayağınıza getiriyor. Bu nedenle üzerine gereğinden fazla düşmeliyiz.” dedi.

28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Başkanı Mehmet DEMİR, “Bizim en önemli konularımızın başında taşeron çalışanları için kıdem tazminatlarında rücu konusu. Kamuyla çalıştığımızda çalışanlarımız taşeron çalıştığı için kıdem tazminatlarından bizleri rücu ediyorlar. Bunun yanında KDV sorunu da var. Bütün eğitim veren kurslar %10 ile fatura kesiyor ancak güvenlik eğitimcileri %20 ile fatura kesiyor.

2017’den beri taşeron firmalar için ülkedeki belediyeler neredeyse bize rakip oldular. Her belediye kendine bir şirket kurarak devletin imkanlarını kullanarak daha fazla üret ödeyip kalifiye personelleri kendi tarafına çektiler. Diğer yerlerde personel sıkıntısı yaşamaya başladık.

Alım-satımlarda tüm komisyon kiracı veya satın alandan alınıyor. Önden depozito, peşinat, peşin kira gibi uygulamalar satın alan veya kiracı olanları mağdur ediyor. Tapu masraflarında harç oranları düşürülmesi gerekiyor.” dedi.

3. Meslek Komitesi (Toptan ve Perakende Gıda) Başkanı Ayhan ÖZTURPÇU, “Perakende sektöründe üye ziyaretlerimizde özellikle ulusal zincir marketlerin belirli bir mesafede açılması, aynı mahallede kaç tane olması gibi sorular geliyor. Bizler de yuvarlak cevaplar verebiliyoruz. Perakende kanunu ne zaman çıkacak bekliyoruz. Personel bulma konusunda bizler de sıkıntı çekiyoruz. Sihirli bir değnek yok biliyoruz ancak bir çözüm bulmak da gerekiyor.” dedi  

9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları Ticareti) Başkanı Samet ALAYLI, ““Perakende yasasıyla birlikte bizim de sıkıntı yaşadığımız zincir marketlerin sektörümüze olumsuz etkilerinin kalkacağını bekliyoruz. Sektörümüzde özellikle kredi kartları ile alışverişte azalan taksitler, artı taksit uygulamalarının kaldırılması gibi gelişmeler bizleri olumsuz etkiliyor. Bizler artırılması için talep yazıları yazarken daha da düştü. Şehrimizdeki yerel halkımızın alışverişlerini şehirdeki ticaret erbaplarından yapmasını ümit ediyoruz. Alışverişlerimizi en azından zincir marketler yerine yerel esnaflardan yapılmasını diliyoruz.” dedi.

23. Meslek Komitesi (Konstrüksiyon ve Metal İşleme) Meclis Üyesi Çetin SERTER; “Geri dönüşümcülerin belirli bir yerde toplanması ile ilgili bir çalışma bekliyoruz. Geçen yıl büyük bir yangın yaşadık. Sanayi sitelerinde çok tehlikeli bir durum arz ediyor. Sektör olarak nitelikli personel sıkıntısından sonra niteliksiz personel sıkıntısı da yaşamaya başladık.” dedi

23. Meslek Komitesine mensup SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem GÜN, “Biz SATSO olarak sadece üyelerine yönelik değil Sakarya için çalışan bir odayız. Şehir ekonomisinin %90’ınıi, istihdamın da %95’ini SATSO üyeleri ihtiva ediyor. Sakarya gelişmeye ve büyümeye meyilli olan bir şehirdir. Bizlerin artık büyümeyelim, gelişmeyelim, olduğumuz yerde kalalım gibi karar vermesi imkansız. Akgün başkanımız öncülüğünde Odamızın vizyonu da iki dönemdir planlı büyüme üzerinedir.

OSB’ler Cumhuriyet tarihinin en önemli ve yararlı projesidir. 2001 yılından bu yana dönemin Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu öncülüğünde başlayan OSB çalışmalarıyla büyüme ve ihracat doğru orantılı şekilde arttı. Türkiye bugün ihracatta ve sanayide gelişimini OSB projesine borçludur.” dedi.

1. Meslek Komitesi (Tarım Ürünleri Üretimi ve Ticareti) ‘ne mensup SATSO Yönetim Kurulu Üyesi Turgay ÇELİK, “Uzun yıllardır ilimizin de kapsama alınmasını istediğimiz IPARD ve Kırsal Kalkınma Programı nihayet Sakarya’ya da geldi. Ancak gündem yoğunluğu, maddiyat gibi nedenlerle kırsal kalkınma çok rağbet görmedi. Şimdi de yıllardır uğraştığımız IPARD çağrıları konusunda çok hareket göremiyoruz. Sektör olarak biz makineleşmek zorundayız. Fındık bir ay, mısır maksimum iki ayda kalkmak zorunda. Tarım sanayicileri bu kalkınma projelerini yatırım için bekliyordu olamadı. Arazi toplulaştırma konusunda da ciddi çalışmalar yapıldı ancak yine ilimizde gerekli ilerleme olmadı rafa kalktı. Süreci yürütemedik. Arsa fiyatları çok yükseldi.” dedi.

21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Başkanı Taner BELGE; “Artvin Sanayi Sitesi girişi trafiği çok sıkıntı yaratıyor. Üyelerimize ve tüm sanayici işletmelere müşterileri ulaşamıyor. Modern sanayi gibi bir geniş giriş yapılarak bu sorun çözülebilir. Yine aynı sanayide bulunan esnaflarımız ATM’lere çok uzak kalıyorlar. Sürekli nakit akışının döndüğü bir sanayi sitesinde çokça ATM bulunmalıdır.” dedi. 

21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk HACIEYÜPOĞLU; “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulaması başlıyor. Akaryakıt istasyonlarının bir pompasına takmanın zorunlu olacağı bu sistemi vergi mükellefleri de araçlarına taktırmak zorunda kalacak. Vergi kaybını ve kaçak satışı engellemek için geliştirilen bu sistem ve yetki belgesi darphane genel müdürlüğünden alınıyor. 3 milyon TL ve üstü cirosu ile en az 4 pompası olan istasyonlar bunu almak zorunda olacak.” dedi. 

12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Meclis Üyesi Oğuzhan DURAK, “Perakende kitap-kırtasiye sektörümüz ciddi sıkıntı içinde, personel sayıları az. Zincir marketler ile rekabet edilemiyor. Kırtasiyelerde sezon kavramı ortadan kalktı. Perakende alışverişin online ticarete yönlenmesi de işi zorlaştırdı. E-ticarete karşı değiliz ancak belirli bir global firmaların eline geçmiş ve pastadan pay alamıyoruz.

Kargo konusunda yoğunluğumuz az olduğu için bizlerin talepleri düşük kalıyor.  Diğer global firmalara verdikleri fiyattan çok daha fazlasını bizlere veriyorlar. Kayıt dışı çalışan reklam ve tabela sektöründe çok fazla firma var. Denetleme yapılmıyor. Milli eğitimin bizlere de stajyer desteği var ancak 3 harfli işletmelere daha çok destek var ve de ciddi bir iş yoğunluğu yükleniyor onlara bizlere de aynı şekilde destek olmaları lazım.” dedi.

32. Meslek Komitesi (Kauçuk ve Plastik İmalatçıları) Meclis Üyesi Çetin KAHYA, “Önceki yıllarda kauçuk-plastik bölümü açtık ancak öğrenci bulamadık. Şimdi de yine yakın bir lokasyonda şehir merkezinde bir okulda bölüm açmak için girişimlerde bulunuyoruz. Yakın olacağı için öğrencilerin ilgisi olacaktır.

Bankalar maalesef krediyi kapattılar, ihracat yapacağız ancak kredi yok. Yeni yatırım yapamıyoruz, işçi bulamıyoruz. İŞKUR’dan Suriyeli bir vatandaş için çalıştırma izni istiyorum 1 ay bekleniyor sonrasında olumlu haber geliyor. Türk işçiler işe gelmediğinde 27-28 çalıştı diye yazabiliyorsunuz ancak Suriyelilere 30 gün yazmak zorundasınız gelmese bile. Suriyeliler düzenli olarak gelmeyebiliyor. Bu konu mağduriyet oluşturuyor. Bu konuda devlet yardımlarının payı büyük.

Elektrik güneş panellerinde 20 bin kW kullanma zorunluluğu getirdiler. Çalışan firmalara yap ancak yeni kurulanlara yapma demektir bu. O kural kalkarsa daha çok fabrika ve tesis bunu çatısına döşer.

SEDAŞ’tan ön ödemeli hizmet alanlar ay içinde elektrik fiyatlarının düşüşünden faydalanamıyorlar. Ön ödemeli olduğu halde daha yüksek fiyata elektrik alıyorlar.

25. Meslek Komitesi (Ağaç Sanayi ve Orman Ürünleri) Meclis Üyesi Halil BOĞAÇAYIR, “Komite olarak verimli bir çalıştay gerçekleştirdik, Çalıştayımızda üyelerimizin problemlerini dinledik. E-ihale ile alınan hammaddeler konusunda TOBB’a yazdığımız yazı bakanlık nezdinde karşılık buldu, ilimiz pilot il seçildi. Orman genel müdürlüklerinde ihale öncesi hammaddelerde inceleme yapma yetkisi aldık. Bolu-Düzce TSO’larını ziyaret ettik. Destek veren Odamız yönetimine teşekkür ediyoruz.” dedi.

31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin KIRIK; “Kredi kartları komisyon oranları çok yüksek, taksit yapamıyoruz, taksitler artmalı faizler düşmeli. İlimizde internet hızı ve altyapısı yeterli değil, yatırım yapılması gerekiyor. Belediyeler seçim çalışmalarında bilişimle ilgili birçok proje duyurdu. Oda olarak bunların takipçisi olmalıyız. Artık işletmelere sade-net ve hızlıca sonuca giden, kendilerini geliştirebilecekleri teşvikler verilmelidir.” dedi.

19. Meslek Komitesi (Ulaşım ve Taşımacılık Grubu) Başkanı Orhan ŞEŞEN, “Personel sıkıntımız var, şoför bulamıyoruz. “S” plaka uygulamasına yönelik denetim istedik ancak bu uygulamada “S” plakalar denetleniyor kaçak taşıma yapanlar denetlenmiyor. Şehrimiz dışından burada kayıt dışı taşımacılık yapan firmalar da hepimizin faaliyetlerini etkiliyor.” dedi. 

7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Başkanı Salih KILINÇARSLAN, “En fazla ziyaret gerçekleştiren komiteyiz. Bazı üyelerimiz finansman ihtiyacı için esnaf statüsüne geçiyor, odamızdan ve komitemizden çıkıyor. Kayıt dışı çalışan çantacı olarak çalışan çok kişi var sektöre zarar veriyorlar. Sakarya’da kaç mühendis, kaç usta çalışıyor bir envarter çalışması yapma amacındayız. Ayrıca üyelerimizin yetkinliklerine göre bir çalışma yaptık ve hangi üyemiz hangi alanda daha tecrübeli ve başarılı diye belirledik. Özellikle bu çalışmadan sonra OSB’lerdeki büyük firmalarımızın tesislerine yönelik hizmet alımlarında bizler tercih edilebiliriz.” dedi.

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Başkanı Cevdet KOÇ; “İş birliği içinde sektörler olarak el ele verirsek krizi en az hasarla atlatabiliriz, birlikten kuvvet doğar. Üyelerimizin sorunlarını sık sık dinliyor ve raporlaştırarak yönetim kurulumuza sunuyoruz, çözüyoruz, çalışıyoruz.

Şehrimizde çok fazla dernek var ve bunlar arasında çok kontrolsüz bir yardımlaşma var. Ben aynı zamanda Sakarya Kızılay başkanıyım ve MESEM ile ilgili milli eğitim müdürlüğümüz ile protokol yaptık. Kızılay’dan yardım alanlara MESEM kaydı zorunluluğu koyduk. Ancak bu dernek çokluğuyla kayıtsız yardımlar ve devletimizin sosyal yardımları halkımızı tembelleştirdi.” dedi. 

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Başkan Yardımcısı Özkan Yasin GÜLER; “Artan enflasyon sektörümüzü çok sıkıntıya sokuyor. Özel eğitim sektörünün fiyatlandırmasında devletin kota uygulaması kalkmalıdır. Kalkarsa rekabet olur, eğitimin kalitesi artar. Devletimiz sadece denetleme görevini yürütmelidir.” dedi.

13. MESLEK KOMİTESİ (İnşaat Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti) Başkanı Özkan YETİM, “Bizim komitemizde yaşanan sıkıntılar 4 komiteyi daha derinden etkiliyor. Artık fabrikalar ile teminat mektubuyla, bankalar kredi kartı için bile teminat istiyor. Teminat mektubunda da ciddi komisyon kesintisi oluyor. BARTER sistemini deneyelim diyoruz ticaretimizi takas ile yürütmeye çalışıyoruz ancak sattığımız malı takas ile verirken zaten fatura kesip KDV ödüyoruz, karşılığı olarak aldığımız ürünü de elden çıkarırken yine fatura kesip KDV ödemek zorunda kalıyoruz.” dedi.

20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Başkanı Ali İhsan BAKIM, “Akaryakıt sektörümüz ciddi bir sıkıntı içinde. Milletvekillerimiz bu konuları meclise taşımalıdır.” dedi.

15. Meslek Komitesi (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Başkanı Davut Acunman; “Şehrin öncelikli sorunları çalıştayına ilişkin belediyelerden dönüşlerin takip edilmesi gerekiyor. Şehrimizdeki hastanelerimizde anjiyografi cihazı eksikliği var. Sorun cihaz sorunu değil, ruhsat alma sorunu. İki hastanemiz başvuru yaptı ve ciddi bir altyapı yatırımıyla bu işin ruhsatını almaya çalışıyorlar ancak bakanlık ruhsatı verilmesi gecikiyor. Çoğumuzun kullandığı gözlüklerin optik lisanslı işletmelerden alınması gerekiyor. Kayıt dışı, merdiven altı işletmeler ve kişilerden uzak durulmalıdır. İlimizde bağımlılıkla mücadele komisyonu ile birlikte emniyetimizin de bağımlılığa karşı ciddi çalışması gerekiyor.” dedi.

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak; “Karkas et fiyatı 385 TL’ye geldi. Ciddi bir uçurumdayız. Gerçekten tarımsal ve hayvancılık üretiminde ciddi bir reform gerekiyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde kıyma 160 TL ve biz 3 kat daha fazla fiyata et yiyoruz. Onlardan da daha az kazanıyoruz. Bu iş planlama gerektiriyor. Herkese eleman lazım ancak devlete göre her yere imam lazım, her yer İmam Hatip oldu. Sineklerden şikayetçiyiz ancak bataklığı kurutmuyoruz. İnsanlar çalışmamak için her şeyi yapıyor, çalışanlar da yurtdışından geliyor maalesef.” dedi.

24. Meslek Komitesi (Tekstil-Brode-Konfeksiyon) Başkanı Necmettin Koçak, “Komite olarak İŞKUR ile ortak bir toplantı tertip ettik. Şu anda çektiğimiz sıkıntıyı hiçbir dönemde çekmedik. Şimdiki gençler borsa peşinde. Ek olarak evlerdeki işsiz ev hanımları da çalışmak istemiyor.” dedi.

5. Meslek Komitesi (Yiyecek, İçecek ve Konaklama Hizmetleri) Meclis Üyesi Fatih Genç, “Yoğun katılımlı istişare toplantısı gerçekleştirdik. KDV oranları sektörümüzü çok zorluyor. Kurulan SATSO Mutfak Akademisi ile sektörümüze yönelik ciddi eğitimler vereceğiz. İlk olarak hijyen eğitimiyle de başladık. Bungalov konusunda ciddi şikayetler alıyoruz. Mevcut Sapanca Belediye Başkanı da bu sektörün içinden geliyor. Önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum.” dedi.

18. Meslek Komitesi (Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri) Başkanı İlker Ergül; “İnşaat sektöründeki yaşadığımız kriz yıllar önce belliydi. İnşaat sektöründe üreticiye kredi yok, ev alacaklar da kredi bulamıyor. Kentsel dönüşümden de şu an kimse kredi alamıyor. Çok verimli bir uygulama olan kata kat uygulamasının yürürlüğe girmesinde komitemizin çok emeği var. Fikir bizlere aittir. O verimli uygulanırsa güzel ilerleme olacaktır.

Kentsel dönüşüm çok uzmanlık gerektiren ve çözülememiş bir konudur. Sakarya’da bu konuda özel bir kurul veya komisyonun oluşması gerekiyor. Bu parayla çözülebilen bir durum değildir. 2023 şubat depreminden bugüne neyi değiştirdik? Kaçak yapıyla mücadelede bir kanun değişti mi? Müteahhitlik yasasıyla ilgili bir değişiklik yapılmadı, şantiye şefi yasası değişmedi, imar affıyla ilgili bir tepki de olmuyor. Vergi affı, SGK affı, imar affına hep seviniyoruz. Deprem yönetmeliğimiz de değişmedi.” dedi.

AdminAdmin