EĞİTİM
Giriş Tarihi : 08-12-2023 00:41

Karaman 17 Ağustos İlkokulu’nda Yemek İsyanı

Adapazarı Karaman Mahallesi’nde bulunan 17 Ağustos İlkokulu’nda okul yönetimi ve öğrenci velileri, öğrencilerin dışarıdan öğlen yemeği temin etmelerinin yasaklanmasıyla karşı karşıya geldi. Öğrenci velileri, okul yönetimi, kantinciyi korumak adına, sağlıksız ve kalitesiz gıdalaların öğrencilere dayatıldığını iddia etti

Karaman 17 Ağustos İlkokulu’nda Yemek İsyanı

OKUL MÜDÜRÜ KANTİNCİYİ KORUYOR

Adapazarı Karaman Mahallesi’nde bulunan 17 Ağustos İlkokulu’nda öğrenim gören öğrenciler, öğle tatilinde ailelerinin sipariş ettiği yemekleri okulda tüketirken, okul yönetimi bunu yasakladı. Okula dışarıdan yiyecek girişi yasaklanırken, çocuklara kantinde, tavuklu pilav satılmaya başlandı. Öğrencilerin dışarıya çıkmaları ve dışarıdan yemek girişi yasaklanırken bu durum öğrenci velilerinin tepkisine neden oldu. Okul Müdürü Hasan Yıldırım ile görüşen veliler dışarıdan gelen yiyeceklerin kendi sorumluluğunda olduğunu belirterek yeniden izin verilmesini istediler. Ancak Müdür Yıldırım kesinlikle izin verilmeyececeğini bildirdi. Bunun üzerine bir gurup veli bir bildiri hazırlayarak tüm velilere dağıttı.

 

İşte velilerin şikayetlerinin dile getirildiği o bildiri:


Bir okul idaresi, öğrencisinin sağlıklı beslenmesi için gerekli uygulamaları yapmayı mı seçmelidir, yoksa kantincinin kârını gözeterek çocukları kantin tarafından usulsüz bir şekilde, en ucuz malzemelerle yapılıp sunulan yemeklerle, sağlıksız ve kalitesiz gıdalarla beslenmek zorunda mı bırakmalıdır?
Sözleşmede yer almamasına rağmen, kantinin, nerede ve nasıl yapıldığı belli olmayan, hijyen koşullarına uyulup uyulmadığı denetlenmeyen, son kullanma tarihi, kalitesi kontrol edilmemiş malzemelerle yapılan yemekler çıkarmasına, bunları öğrencilere fahiş fiyattan satmasına göz yuman bir okul yönetimi sizce burada kimi düşünmektedir? Öğrencinin sağlıklı beslenmesini mi, kantincinin kârını mı?

 

VELİLERİN GÜVENDİKLERİ YERDEN 


Üstüne üstlük kantinin satışlarının etkilenmemesi için, velilerin çocukları için güvendikleri yerlerden yemek siparişi vermesine engel olması nasıl açıklanabilir?
Bu noktada şu soru akla geliyor: Bir okulda kantin, öğrenci için midir; yoksa öğrenci, kantin için mi? Okullar kantinin para kazanması için var olan ticarethaneler değildir. Okuldaki esas amaç öğrencinin iyiliğinin gözetilmesidir. Okullar kantincilerin kâr elde etmeleri için kurulan işletmeler değil; çocukların sağlıklı, eğitimli birer birey olarak yetişmelerini amaç edinen eğitim yuvalarıdır. Öğrenciler de müşteri değildir.

 

ÇALIŞAN ANNELER

Özellikle çalışan annelerin evlerinde kendileri hazırlayamadıkları için ve okula bizzat getiremedikleri için, güvendikleri yerlerden sipariş ettikleri yemeklerin okula girişini engelleyen haksız ve usulsüz uygulamaya, okul yönetiminin bir an önce son vermesini istiyoruz. Çocuklarımız kantinin sağlıksız, denetimi yapılmayan ve usulsüz bir şekilde hazırlanan, ne idüğü belli olmayan yemeklerine muhtaç edilmemelidir.

 

BELGESİZ, USULSÜZ, SAĞLIKSIZ YEMEK


Yasak olmasına rağmen kantinin belgesiz, usulsüz, sağlıksız yemek çıkarmasına izin veren, buna rağmen yönetmelikte hiçbir engel bulunmamasına rağmen sırf kantinin kârı düşüyor diye, velilerin çocukları için okula gönderdikleri sağlıklı yemek siparişlerini yasaklayan bir okul yönetimi sizce seçimini hangisinden yana kullanmaktadır? Kantinciden yana mı? Öğrenciden yana mı?

AdminAdmin