8. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi Gerçekleşti

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öncülüğünde başlatılan ve bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi (ICOTFL) Üsküp 2022 gerçekleştirildi.

EĞİTİM - 19-09-2022 18:04 422 kez okundu.

8. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi Gerçekleşti

2015 yılından beri düzenli olarak her yıl farklı bir ülkede yapılan Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Kongresi, bu yıl 15-16 Eylül 2022 tarihlerinde K. Makedonya Üsküp’te Uluslararası Balkan Üniversitesinin (IBU) ev sahipliğinde gerçekleşti.
Açılışta Kongre Düzenleme Kurulu adına konuşan SAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Okur, Türkçenin konuşulduğu coğrafyanın ve Türkçe konuşanların her geçen yıl arttığını belirtti. Amaçlarının dünyanın her neresinde Türkçe konuşuluyor, öğreniliyor ve öğretiliyorsa orada bu kongreyi yapmak olduğunu söyledi. Kongrenin sekizincisi olan ICOTFL 2022 Üsküp’ü, şehrimizin yeni üniversitesi Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ile ortak düzenlemekten mutluluk duyduğunu ifade ederek ev sahipliğinden dolayı Uluslararası Balkan Üniversitesine ve en baştan beri desteklerini esirgemeyen Yunus Emre Enstitüsü yetkililerine teşekkür etti.

Sonrasında söz alan IBU Rektör Yardımcısı Üzeyir Serdar Serdaroğlu, Üsküp’te ve Balkan coğrafyasında 600 yılı aşkındır Türkçenin var olduğunu, böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Son olarak söz alan SUBÜ Rektörü Mehmet Sarıbıyık ise yeni ve genç üniversite olsalar da geçmişlerinin SAÜ, oradan da İTÜ’ye dayandığını belirterek bünyelerindeki uluslararası öğrencilerin yoğunluğuna dikkat çekti. Bu öğrencilerin Türkçemizi güzel şekilde öğrenmeleri için hassasiyet gösterdiklerini, Türkçe öğretimini önemsediklerini belirtti. Kongreye iştirak ederek ortak olmalarından mutluluk duyduklarını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Kongre açılışı plaket takdimlerinden sonra sona erdi. Makedonya’daki bürokrat ve akademisyenlerin katılımcı olduğu “Kuzey Makedonya’da Türkçenin Dünü-Bugünü-Yarını” adlı açılış paneli ile kongrenin akademik kısmı başladı. İki gün süren kongrenin ilk günü yüz yüze sunumlar, ikinci günü ise çevrim içi sunumlar yapıldı.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SAÜ Vakfı Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan getirildi

SAÜ Vakfı Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan getirildi

19-04-2024 - EĞİTİM

Üniversite adaylarının SUBÜ ziyaretleri sürüyor

Üniversite adaylarının SUBÜ ziyaretleri sürüyor

18-04-2024 - EĞİTİM