Düzensiz adet kanamalarını ciddiye alın!

Adet kanamalarının belli bir düzende olması sağlık işareti. Ancak çeşitli etkenler sebebi ile pek çok kadında zamana zaman düzensizlikler olması da normal. Bu düzensizliklerin sürekli olması ise başka sıkıntıların habercisi olabilir. Kadınların adet düzenlerini takip etmeleri ve gözden kaçırmamaları son derece önemli. Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen, kadınlarda görülen 8 kanser belirtisini anlattı.

SAĞLIK - 19-09-2022 11:15 596 kez okundu.

Düzensiz adet kanamalarını ciddiye alın!

Daima yorgunsanız….

Her ne kadar dinlenseniz ya da düzenli olarak uyusanız da kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız, bir uzmana başvurmakta yarar vardır. Çünkü vücudun verdiği bu tip yorgunluk belirtileri birçok kanserin ilk belirtileri olabilir. Bu durumda yapmanız gereken yorgunluk dışında gözlemlediğiniz diğer semptomları doktorunuzla konuşmaktır. Zira açıklanamayan halsizlik görmezlikten gelinmeyecek kadar önemli bir sorundur.

Aşırı kilo kaybı varsa…

Ani görülen kilo kayıpları, iştahsızlık, az yediği halde hemen doymak özellikle yumurtalık kanserinin önemli bir belirtisidir. Açıklanamayan kilo kayıpları aynı zamanda kanser olmasa da tiroid gibi hastalıkların habercisi olabilir.  

Nefes darlığı yaşıyorsanız…

Akciğer kanserinin ilk belirtilerinden biri de nefes darlığıdır. Bu durum başlarda hayatı olumsuz etkilemese de zamanla ilerleyerek hastaların günlük yaşamlarını dahi etkilemeye başlar. Örneğin birçok akciğer kanseri hastası, merdiven çıkarken bile nefesinin tıkandığını, nefes alamadığını ve göğsünün sıkıştığını hisseder. Böyle durumlarda kişi, mutlaka bir doktora görünmelidir. Çünkü kişinin akciğer kanseri olması durumunda erken teşhis hayatını kurtaracaktır.

Karın ağrısı ve şişkinlik varsa…

Söz konusu kadınlar olduğunda en önemli sorunların başında gelen şişkinliğe, karın ağrısı veya pelvik ağrı da eşlik ediyorsa bu durum, yumurtalık kanserinin habercisi olabilir. Şişkinlik problemini sürekli yaşamanız halinde, mutlaka bir doktora görünmenizde fayda vardır. 

Adet düzensizliği sadece takvimim şaşması olmayabilir!

Birçok kadın menopoz öncesinde yaşanan adet düzensizliğini normal karşılar. Ancak bu tip düzensizlikler ve anormal kanamalar kolorektal kanserlerin belirtisi olan gastrointestinal kanamalar da olabilir. Özellikle adet dönemi içinde ya da dışında görülen anormal kanamalar ve şiddetli ağrılar, kadınlarda en sık görülen rahim kanserinin belirtisi olabilir. 

Düzenli mamografi son pişmanlıkların önüne geçer!

Her ne kadar bu konu üzerinde yeterli farkındalığa ulaşılmasa da, meme muayenesi her kadının düzenli aralıklarla yapması gereken bir sağlık kontrolüdür. Özellikle kişinin kendi yapacağı kontroller, bu konuda belirleyici bir rol üstlenmektedir. Yapılan muayeneye göre, meme bölgesinde kızarıklık, derinin kalınlaşması ve meme dokusunda meydana gelen ve bir haftadan fazla süren şişlik mutlaka dikkate alınmalıdır. Tüm bu belirtilere ek olarak, memede meydana gelen şekil değişiklikleri ve meme ucunda oluşan semptomlar da dikkate alınmalıdır.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Virüsler daha çok hayvandan insana değil insandan hayvana bulaşıyor

Virüsler daha çok hayvandan insana değil insandan hayvana bulaşıyor

26-03-2024 - SAĞLIK

SGK 2023'te sağlığa 553 milyar lira harcadı

SGK 2023'te sağlığa 553 milyar lira harcadı

26-03-2024 - SAĞLIK

Reklamı Geç
Advert