Prof. Dr. Nas Tıp Fakültesinde Yayın Hazırlamanın Zorlukları ve Çözüm Önerilerini Anlattı

Tıp Fakültesi etik kurul ve proje destek işlemleri hakkında konuşan Prof. Dr. Nas, sağlık çalışmalarına verilen BAP ve TÜBİTAK desteği için prosedürlerin zorlu ve uzun sürdüğünü dile getirdi.

EĞİTİM - 26-01-2023 23:08 463 kez okundu.

Prof. Dr. Nas Tıp Fakültesinde Yayın Hazırlamanın Zorlukları ve Çözüm Önerilerini Anlattı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon A.B.D, Algoloji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Nas Tıp Fakültesinde Yayın Hazırlamanın Zorlukları ve Çözüm Önerileri hakkında bir sunum yaptı.

Sunuma; Rektör Prof. Dr. Hamza Al, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrah Doğan, Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, Prof. Dr. Özer Köseoğlu, SAÜ Uluslararası Ofis Koordinatörü Dr. Öğr. Gör. Tuba Tatar, SAÜ Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir Altınsoy, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Gör. Yakup Köseoğlu, SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Fatih Karadağlı ve Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sezercan Bektaş katıldı.

Sunumda; Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), sağlık sisteminin çıkmazları, eğitimler, kongreler, hasta konseyleri ve heyetleri, etik kurul ve proje destek işlemleri, hastanelerin fiziki konumu, ortak kulanım protokolleri, FTR Kliniği kongre, yayın ve ödülleri, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesinin yıllara göre yayın sayıları ve araştırma sayılarının artırılabilmesi konuları hakkında bilgilendirme yapıldı ve çözüm önerilerinde bulunuldu.

Sağlık sisteminin çıkmazları konusuna değinen Prof. Dr. Kemal Nas, araştırma yapmak isteyen hekime sağlık sisteminin destek olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Nas, Sakarya ilinde ve çevre illerde çözümü güç vakaların bölgedeki en üst düzey hastane olması sebebiyle itina ile değerlendirildiğini aktardı. Özellikle yakın çevrede bulunan tek romatolojik ve algolojik işlemler yapılan merkez olduğu için üst düzey işlem ve takip gerektiren vakaların Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde ivedilikle ihtiyaçlarının yerine getirdiğini dile getirdi. Prof. Dr. Nas, söz konusu hastaların MHRS dışı olarak acil ya da kritik biçimde hastaneye başvurabildiklerini ve bu hastaların kabul edilerek  tetkik ve tedaviye en kısa sürede ulaşabildiğini  belirtti.Prof. Dr. Nas, BAP ve TÜBİTAK desteğinin nasıl olacağı konusunda araştırmacılarda tecrübeyi arttıracak, yol gösterecek toplantı veya bilgilendirme maillerinin atılması gerektiğini söyledi.  Proje başvurusu sırasında araştırıcının etkin bir biçimde yönlendirilmesi gerektiğinden bahsetti. Prof. Dr. Nas hastaların tanılarını ve tedavi süreçlerini netleştirmek için haftalık ya da aylık hasta konseyleri yaptıklarını belirterek, diğer hastanelerde yapılamayan birçok hizmetin Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yapılmasının başvuru sayısını arttırdığını ifade etti.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin birçok yerleşkeye ayrılmasının dezavantajlarına da değinen Prof. Dr. Nas, bu durumun branşlar arasında iletişimi azalttığını vurguladı. Multidisipliner takip gereken hastaların bu durumdan mağdur olabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Nas asistan hekimlere düzenli olarak literatür tarama, araştırma dizayn teknikleri ve İngilizce konusunda eğitim verilmesi ve hekimlerin bu konuda eğitimlere teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda verimli makale üretimi ve araştırma sayılarının artırılması için prosedürler konusunda özel bir birim kurulmasının da yararlı olacağını ifade etti.

Bu önerilerin dikkate alınması ve somut adımların atılması sonucunda Tıp Fakültesinde bilime ışık tutacak daha fazla sayıda makaleler üretileceğini ve daha keyifli bir çalışma ortamı oluşacağını vurgulayan Prof. Dr. Kemal Nas, genç akademisyenlerinde bu gelişmeler ışığında daha etkili ve istekli çalışabileceklerini   ifade etti.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
SAÜ Vakfı Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan getirildi

SAÜ Vakfı Okulları Genel Müdürlüğü'ne Yusuf Türkhan getirildi

19-04-2024 - EĞİTİM

Üniversite adaylarının SUBÜ ziyaretleri sürüyor

Üniversite adaylarının SUBÜ ziyaretleri sürüyor

18-04-2024 - EĞİTİM