SİYASET
Giriş Tarihi : 30-08-2023 11:57

Ayça Taşkent ''Hem Üretici Hem De Tüketici İçin Şeker Kotası Artırılmalı''

Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent bugün Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Erdal Genç ve Şube Sekreteri Kadir Yıldız ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kamil Özkan’ın da bulunduğu görüşmede şeker kotası konusu ele alınırken, CHP’li Taşkent şeker kotasının düşürülmesine tepki gösterdi. Şeker fabrikalarının ciddi bir gelir ve dolayısıyla da istihdam unsuru olduğunu vurgulayan Taşkent, konuyla ilgili şunları söyledi:

Ayça Taşkent ''Hem Üretici Hem De Tüketici İçin Şeker Kotası Artırılmalı''

“Bilindiği gibi her yıl şeker kotaları açıklanıyor ve bu kotalar bölgelerin şeker üretimini sürdürmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu yıl Adapazarı Şeker Fabrikası için açıklanan kotanın düşürülmüş olması kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye maalesef ağır bir ekonomik kriz içinde. Hem maliyetler hem de çiftçinin yaşamını sürdüreceği tüm kalemler bir bir zamlanıyor. Hal böyleyken, Adapazarı Şeker fabrikası kotasının düşürülmesinin şeker üreticisinden fabrika emekçisine kadar büyük bir yıkım yaratacağı ortadadır.

Pancar ve şeker kotasının artırılması veya sınırsız hale getirilmesi gerekir. Çünkü pancar toprak düzenleyici, azot eksiğini tamamlayıcı çok önemli münavebe bitkisidir. Hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması gibi önemli bir yere hizmet eder. Ekonomisinin istihdamının yüzde 50’den fazlası tarım ve hayvancılık olan bir kentte şeker sanayinin hammaddesi olarak muhakkak pancar kotasyonun artırılması gerekir. Şeker fabrikası özelleştirilmiş olsa bile Sakarya ve Türkiye ekonomisine çok önemli katkıları vardır. İstihdam artışının sağlaması açısından da pancar ekiminin teşvik edilmesi zorunludur.

Esnaf ve tüccarın ticaretine pancar ekicisinin ve şeker fabrikası çalışanlarının çok önemli katkıları olduğundan pancar ekimi artırılarak sürdürülmelidir. Dışa bağımlı, şeker şurubuna dayalı başta kanser olmak üzere hastalıklara davetiye çıkaran kaynaklara değil, sağlıklı şeker üretimine yönelmek için kotalar artırılmalıdır.”

AdminAdmin