GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-07-2025 15:02

Bakanı Yumaklı, Bilecik'te orman yangınlarıyla ilgili son durumu paylaştı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Urla ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını, Sakarya-Bilecik ve Eskişehir'deki yangınların da büyük oranda kontrol altında olduğunu açıkladı.

Bakanı Yumaklı, Bilecik'te orman yangınlarıyla ilgili son durumu paylaştı

Yumaklı, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde orman yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, dün akşamki konuşmasında ülkede devam eden 4 yangından bahsettiğini hatırlattı.

Bu yangınların son durumlarıyla ilgili bilgi veren Yumaklı, "Dün onlardan bir tanesi, İzmir Urla'daki yangındı. Çok şükür, gece boyu devam eden müdahalelerle bu yangın kontrol altına alındı." dedi.

Yumaklı, Sakarya Geyve'den başlayıp Bilecik Osmaneli sınırlarında devam eden orman yangınına ilişkin de şunları kaydetti:

"Gece boyunca müdahaleler devam etti. Sabah saatlerinde de hava araçlarımız bu müdahalelere katıldı. Şu anda yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı, çok şükür. Öğlen saatlerinden itibaren hem sıcaklığın artışı hem de kuvvetli bir rüzgar bekliyoruz. Dolayısıyla risk algımız yüksek. Arkadaşlarımız nöbetlerine devam edecekler. Aynı zamanda soğutma çalışmaları da sürüyor şu anda. Yine D-650 kara yoluyla ilgili Osmaneli'nin içerisine trafiğin verildiğini söylemiştim. Bu da açıldı şu anda, trafikte herhangi bir sıkıntı yok."

Karabük Çukurca'daki yangına değinen Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burası da yine çok büyük oranda kontrol altına alındı. Orada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Diğer bir yangın, Eskişehir Seyitgazi'deydi. Burada da arkadaşlarımız gece boyunca çok yoğun bir müdahale ve mücadele ettiler. Çok küçük sarp kayalık bir alanda kaldı ama risk teşkil etmiyor. Biz de buraya 'Büyük oranda kontrol altına alındı' diyebiliyoruz. Yine alandaki soğutma çalışmaları da devam edecek. Soğutma çalışmaları birkaç gün sürecek. Zaman zaman yanan alanların içerisinden tütmeler olabilir ama bu herhangi bir şekilde risk teşkil etmiyor bizim için."

- "Bugün, belki de tarihin yazdığı en sıcak gün olacak"

Yumaklı, yılbaşından bu zamana kadar çıkan yangınların sayısının 4 bini aştığına dikkati çekti.

Bunlardan 1728'inin ormanlık alanda olduğunu dile getiren Yumaklı, şöyle devam etti:

"Küresel iklim değişikliğinden bahsediyoruz. Bugün, belki de tarihin yazdığı en sıcak gün olacak. Dolayısıyla ilk 6 aylık kuraklık haritaları ve bundan sonraki Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınladığı kuraklık haritalarına da baktığımızda yangın riskinin Türkiye'nin tamamı için kesinlikle ve kesinlikle bu süreç içerisinde çok yüksek olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum. Dolayısıyla bütün vatandaşlarımızdan kapalı alanların dışında herhangi bir sebeple ne olursa olsun bir ateş yakmamalarını ya da yapacakları faaliyetlerin bir ateşe sebep olmamasını özellikle rica ediyoruz. Bize bu konuda destek veren, hassasiyet taşıyan bütün vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Dün gece arkadaşlarımızın mücadelelerinde yanlarında olduk, bizatihi mücadelelerini de müşahede ettik. Tabii onlar görünmüyor buradan ama bu kardeşlerimiz, bu memleketin bir dalına, bir taşına halel gelmeyecek şekilde cansiperane bir mücadele yürütüyor."

Yumaklı, Türkiye'deki yangınların kontrol altına alınmasındaki sürece katkıda bulunan herkese teşekkür ederek, "15 Ekim 2025'e kadar biz teyakkuz halindeyiz, bütün vatandaşlarımız da bizim bu durumumuzu hassasiyetle anlar, anlayış gösterir ve bizlere yardımcı olur." ifadesini kullandı.

Muhabir:Büşra Nur Yılmaz, Sergen Sezgin, Fatih Çapkın

Redaktor:Sinan Balcıkoca

Yayınlayan:Sevil Çelik

Detaylar

23.07.2025 12:16Türkiye - Bilecik
3Bülten: Genel Yerel InternetKategori:Genel Etiketler :Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın

Y-38636359

https://haber.aa.com.tr/yayin/38636359

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Bilecik'te orman yangınlarıyla ilgili son durumu paylaştı:

- "Ekiplerimiz, bugün ülke genelinde 22'si ormanlık alan, 32'si de orman dışı alan olmak üzere 54 yangınla mücadele etti. Bunlardan 51'i kontrol altına alındı"
- "Bugün başlayan ve devam eden 3 yangın var. Bunlardan bir tanesi, Eskişehir Seyitgazi, ikincisi Karabük merkeze yakın Çukurca ya da oraya yakın bir yerleşim birimi, bir de İzmir Urla'da devam eden yangınlar. Bunlarla ilgili arkadaşlarımızın en son bize verdiği rapor, enerjilerinin düşürüldüğü ve gece boyu müdahalelerle birlikte inşallah yarın itibarıyla güzel haberler vereceği yönünde"

BİLECİK (AA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Ekiplerimiz, bugün ülke genelinde 22'si ormanlık alan, 32'si de orman dışı alan olmak üzere 54 yangınla mücadele etti. Bunlardan 51'i kontrol altına alındı." dedi.

Yumaklı, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde orman yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, 20 Temmuz'da Sakarya'nın Geyve ilçesinde başlayan yangının Bilecik sınırlarını aşıp Osmaneli ilçesi sınırlarına ulaştığını anımsattı.

Yangının 53. saatinde olunduğunu, bu haftanın hava sıcaklıkları ve rüzgar şiddeti dolayısıyla hem orman hem de orman dışı yangınlar açısından riskli olduğunun bilgisini veren Yumaklı, Sakarya'nın Geyve ilçesindeki yangın başladığında tedbiren Taşoluk ve Hacılar ile Bilecik'in Kızılöz köylerinin boşaltıldığını hatırlattı.

Yumaklı, yangının Bilecik Osmaneli sınırlarını geçmesiyle Kazancı, Büyükyenice ve Borcak köylerinin tedbir amacıyla boşaltıldığını anımsatarak, "Sakarya'nın Taşoluk ve Hacılar köyünde herhangi bir risk kalmadığı için dönüşler kontrollü bir şekilde başladı." dedi.

Bilecik'in Osmaneli ilçesi sınırlarındaki Kızılöz, Kazancı, Büyükyenice ve Borcak köylerindeki 340 vatandaşın tedbiren güvenli bölgelere alındığını belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

"Bu köylerde şu andaki tespitlerimize göre ki AFAD ekiplerimiz, köylerle ilgili tespitlerine devam ediyorlar. Şu anda 6 depo amaçlı kullanılan küçük ölçekli yapı ve bir konut zarar gördü. Yangının Osmaneli ilçe merkezine yaklaşmasıyla D-650 kara yolunun trafiği tedbiren Osmaneli'nin içerisine verilerek yönlendirilmiş oldu. Yangın süresince özellikle gece ve sabah saat 11.00'e kadar yoğun duman ve sis sebebiyle hava araçlarımız çalışamadı. Bundan sonra çalıştılar. Hızı saatte yaklaşık 50 kilometreye yaklaşan kararsız rüzgar. Belli bir yönde ilerlemeyen, belli bir yönde ilerlediği düşünülerek pozisyon aldığımız ama daha sonra terse dönerek arkadaşlarımızın da zaman zaman tehlike atlattığı bir ortamı bize yaşattı maalesef. Yine de buna rağmen gün içinde 8 uçak, 14 helikopter, 370 kara aracı, muhtelif türde araçlar ve bin 500 personelle şu anda yangınla var gücümüzle mücadeleye devam ediyoruz."

Yumaklı, gün içinde daha önce söndürüldüğü halde bu alanlarda yeniden alevlenmelerin olduğunu dile getirerek, "Zaman zaman da yangının sınırlarının dışına bazı alevlerini atmasıyla birlikte taşmalar oldu. Yangın sahasındaki dört farklı noktada arkadaşlarımız gün içerisinde mücadele etti. Bunlardan ikisinde şu anda risk kalmadı ama diğer iki noktadaki yangın devam ediyor. Arkadaşlarımız şu anda bütün gece boyunca müdahaleye devam edecekleri tertibatı almış durumdalar. Osmaneli ilçe merkezi ile ilgili herhangi bir risk olmadığını buradan ifade etmek istiyorum." bilgisini paylaştı.

- Vatandaşlara sıcak hava uyarısı

Ekiplerin gün içinde farklı illerde farklı ölçülerde yangınlarla da mücadele ettiğini anlatan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekiplerimiz, bugün ülke genelinde 22'si ormanlık alan, 32'si de orman dışı alan olmak üzere 54 yangınla mücadele etti. Bunlardan 51'i kontrol altına alındı. Bugün başlayan ve devam eden 3 yangın var. Bunlardan bir tanesi, Eskişehir Seyitgazi, ikincisi Karabük merkeze yakın Çukurca ya da oraya yakın bir yerleşim birimi, bir de İzmir Urla'da devam eden yangınlar. Bunlarla ilgili arkadaşlarımızın en son bize verdiği rapor, enerjilerinin düşürüldüğü ve gece boyu müdahalelerle birlikte inşallah yarın itibarıyla güzel haberler vereceği yönünde."

Bakan Yumaklı, yangınlarla alakalı herhangi bir can kaybı yaşanmamasının en büyük mutluluk olduğunu, yaban hayvanlarından gözle görülen, görülmeyen bütün canlıların yangınlar sebebiyle yok olduğunu, bunun için herkesin düşünmesi ve üzülmesi gerektiğini dile getirdi.

Yüksek hava sıcaklığı, düşük nem ve rüzgarla yangın konusunda risk şartları ve ortamının oluştuğunu anlatan Yumaklı, "Yarın 40 hatta 45 dereceleri bulacak, ülke genelindeki illerde sıcaklıklar. Bu şartların hepsinin oluşması söz konusu. O yüzden vatandaşlarımızdan ricamız, kapalı alanların dışında herhangi bir ateş yakılmaması, bir alev oluşturabilecek herhangi bir ortama sebebiyet verilmemesi." dedi.

- "Bilecik'te 53 saatin içinde sadece 45 dakika uyuyan arkadaşlarımı tebrik ediyorum"

Yangınla mücadelede Orman Teşkilatı ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarındakilerin yanı sıra vatandaşların da römorklarla su taşıyarak yardımcı olduğunu belirten Yumaklı, şunları kaydetti:

"Gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden şu anda Sakarya Geyve'de başlayıp Bilecik Osmaneli'nde devam eden yangın için bu 53 saatin içinde sadece 45 dakika uyuyan bütün arkadaşlarımı canıgönülden tebrik ediyorum, hepsini kucaklıyorum bu fedakarlıkları için. Bugün burada birçok ekibimiz, rüzgarın aniden yön değiştirmesiyle alevlerin içerisinde kaldı, 4 arkadaşımız dumanlardan etkilendi. Çok şükür, kendilerinde herhangi bir şey yok. Eskişehir ile ilgili rapor almak için kendisini aradığımız Eskişehir Orman Bölge Müdürümüz, tam benimle telefonda konuşurken rüzgarın yine ters esmesiyle ateşlerin içerisinde kaldı 7-8 arkadaşıyla birlikte. Hemen telefonu kapattı, hamdolsun herhangi bir hasar olmadan çıktı ancak onlar da dumandan etkilendiler. Kısa bir tedaviyle tekrar işlerinin başına döndüler."

Yumaklı, yangınlarla mücadelede büyük bir dayanışma, özveri ve eş güdüm içinde çalışan bütün kurum ve kuruluşları tebrik etti.

"Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da yangınları söndüreceğiz." diyen Yumaklı, Bilecik Osmaneli sınırları içindeki yangına gece boyu müdahalenin süreceğini, bu mücadelenin semeresini yarın almayı umut ettiklerini sözlerine ekledi.

AdminAdmin