GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-10-2023 20:00   Güncelleme : 28-10-2023 20:13

Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Gazzeli'nin ahı sizi bir gün vuracaktır."

"(İsrail)Emin olun tıpkı atalarınız gibi sizler ve sizlerin de çocukları ileride buna ihtiyaç duyacak, Türkiye'ye ihtiyaç duyacak. O gün size uzanacak elleri yana düşürmemek için gelin bugün bize kulak verin. Gelin bugün mazlumlara yardım ulaştırma talebimize, barışı tesis etmek için diyalog kapılarını açma çağrımıza kulak verin. Gelin bugün kendinizin ve çocuklarınızın geleceği için belki de hayatınızda ilk defa hayırlı bir adım atın" "(İsrail)Boyunuzu da çapınızı da yüreğinizi de aşan zırvalarla, tavırlarla, sözlerle Türk milletinin merhamet duygularını törpülemeyin" "İsrail'in insan öldürme noktasında en ufak bir derdi yok. Çünkü açık ve net 'Biz öldürmeyi iyi biliriz.' öyle diyorlar. Ama bilesiniz ki bunun bedelini eninde, sonunda ağır ödeyeceksiniz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Gazzeli'nin ahı sizi bir gün vuracaktır.

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail yönetimine çağrıda bulunarak, "Emin olun tıpkı atalarınız gibi sizler ve sizlerin de çocukları ileride buna ihtiyaç duyacak, Türkiye'ye ihtiyaç duyacak. O gün size uzanacak elleri yana düşürmemek için gelin bugün bize kulak verin. Gelin bugün mazlumlara yardım ulaştırma talebimize, barışı tesis etmek için diyalog kapılarını açma çağrımıza kulak verin. Gelin bugün kendinizin ve çocuklarınızın geleceği için belki de hayatınızda ilk defa hayırlı bir adım atın." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığınca Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde konuştu.

Filistinli şair Mahmud Derviş'in şiirindeki "Füze sizden, taş bizden/Kılıç sizden kan bizden/ Ateş sizden, can bizden/ Saatlerinizi de alın vaktimizden/ Ve defolun kirletmeyin, güvercin ellerimizi/ Çekin elinizi, ekmeğimizden ve tuzumuzdan/ Yaramızdan, suyumuzdan ve toprağımızdan/ Alın hissenize düşeni de kanımızdan haydi defolun." kısmını okuyan Erdoğan, zalimlerin Filistin halkının hayatından defolup gidecekleri günleri göreceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlık tarihinin hiçbir döneminde zalimin zulmünün sonsuza kadar sürdüğünün baki olmadığını, İsrail'in 75 yıldır kesintisiz her gün sürdürdüğü zulmün de bir gün biteceğini dile getirdi.

Kendi evleri yanmaya başladığında sırtını dayadığı Batılıların çekip gideceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in, bu coğrafyada 75 yıldır zulmettiği insanlar ve onların kardeşleriyle baş başa kalacağını vurguladı.

- İsrail yönetimine çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tıpkı 500 yıl önce olduğu gibi, İkinci Dünya Savaşı'nda olduğu gibi, başı dara düşen her mazlumla birlikte bu insanların da umudu olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde İsrail yönetimine yaptığım çağrıyı burada bir kez daha ifade ediyorum: Boyunuzu da çapınızı da yüreğinizi de aşan zırvalarla, tavırlarla, sözlerle, Türk milletinin merhamet duygularını törpülemeyin. Emin olun tıpkı atalarınız gibi sizler ve sizlerin de çocukları ileride buna ihtiyaç duyacak, Türkiye'ye ihtiyaç duyacak. O gün size uzanacak elleri yana düşürmemek için gelin bugün bize kulak verin. Gelin bugün mazlumlara yardım ulaştırma talebimize, barışı tesis etmek için diyalog kapılarını açma çağrımıza kulak verin. Gelin bugün kendinizin ve çocuklarınızın geleceği için belki de hayatınızda ilk defa hayırlı bir adım atın."

Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına olan samimi inançla hareket ettiklerini, muhataplarını da aynı anlayış etrafında buluşmaya çağırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail'in kurulduğu günden beri yürüttüğü saldırılarla adım adım evlerinden, yurtlarından, vatanlarından, canlarından ettiği, unutmayın bir Filistin gerçeği var. Bu zulme karşı dişiyle, tırnağıyla özellikle direnmek durumunda kalan Filistin halkına, Filistin, analarının ak sütü gibi helaldir. Elbette bu süreçte böylesine ateş ve kan kokan bir iklimde tasvip edilemeyecek kimi hadiseler yaşanmıştır. Ama bunların hiçbiri Filistin halkının çeşitli isimler altında sürdürdüğü direnişi itibarsız hale getirmek için yürütülen kampanyaların bahanesi olamaz." ifadelerini kullandı.

- "Bu çocukların, bu kadınların, bu Gazzeli'nin ahı sizi bir gün vuracaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunarak çatışmaların durdurulmasının" istendiği karar tasarısını kabul etmesine ilişkin, "Ey İsrail. Oylama yapıldı Birleşmiş Milletler'de, ne oldu? 120 ülke İsrail'e ne dedi, ateşkes için 'Evet' deyin dedi. 40 ülke çekimser kaldı. 13-14 tane ülke İsrail'in yanında yer aldı. Yani İsrail, sen dünyada yalnızlığa mahkumsun ve bundan sonra da mahkum olacaksın. Görünen bu. Ne yaparsan yap. Ve şu anda Birleşmiş Milletler, bu kararı vermek suretiyle güzel bir adım attı." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail-Filistin çatışmasında sivillerin öldürülmesine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrail topraklarındaki sivillere yönelik saldırıları biz de doğru bulmuyoruz. Bunu her vesileyle ifade ettik. Savaşın bir ahlakı ve hukuku var. Sivilleri hedef almak, bu ahlaka ve hukuka sığmaz. İsrail topraklarında kaç sivilin hayatını kaybettiği bile şu ana kadar doğru dürüst açıklanmadı. Ama her ne şekilde olursa olsun hayatını kaybeden her sivil için biz üzüntülüyüz. Ama İsrail'in böyle bir derdi var mı? İsrail'in insan öldürme noktasında en ufak bir derdi yok. Çünkü açık ve net 'Biz öldürmeyi iyi biliriz.' öyle diyorlar. Ama bilesiniz ki bunun bedelini eninde sonunda ağır ödeyeceksiniz. Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Bu çocukların, bu kadınların, bu Gazzeli'nin ahı sizi bir gün vuracaktır."

Atatürk Havalimanı'ndaki mitinge katılanların gösterdiği duruştan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gönül dünyanızdan gelen şu öfkeyi şahsım, milletim adına gerçekten selamlıyorum ve karşınızda ben de gerçek manada eğiliyorum. Ve Gazze'de çocukların, kadınların, masum insanların hunharca katledilmesi karşısında bizim, durmamız mümkün değildi. Ve siz de bugün bunu yaptınız ve 1,5 milyona yakın İstanbullu burada toplandınız. Allah sizlerden razı olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşallah. Sağ olun, var olun." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından alandaki katılımcılardan tüm şehitler için Fatiha Suresi'ni okumalarını istedi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokol üyeleri sahneden katılımcıları selamladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitingin düzenlendiği Atatürk Havalimanı'na helikopterle gelerek, havadan alanı inceledi.

Erdoğan'ın ve protokol üyelerinin miting alanına gelişinin ardından İsrail'in saldırıları sonucu Filistin'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu, sonrasında İstiklal Marşı okundu.

Mitinge katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ve Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Arap Emirlikleri Federal Ulusal Meclis Başkanı Saqr Ghobash ve Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, tek tek platforma çıkarak katılımcıları selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da eşi Emine Erdoğan ile sahneye çıkarak, katılımcıları selamladı. Erdoğan ve protokol üyeleri, ele ele tutuşup kollarını havaya kaldırdı, ardından fotoğraf çektirdi.

Barbaros Hayreddin Paşa Camisi imam hatibi Alpcan Çelik, Kur'an-ı Kerim'in Al-i İmran ve İsra surelerinden bazı ayetleri okudu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, abluka altındaki Gazze için dua etti. Alandaki katılımcılar, yapılan duaya "Amin" diyerek karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir sabah gelecek kardan aydınlık" ezgisiyle platforma çıktı. Erdoğan'ın konuşması zaman zaman "İşte ordu, işte komutan" sloganlarıyla kesildi. Katılımcılar, Erdoğan'ın konuşması sırasında "Mehmetçik Gazze'ye", "Ya Allah, bismillah, Allahu ekber" sloganları da attı.

Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıyan genci, yaşlısı, çocuğu yüz binlerce vatandaş, Atatürk Havalimanı'nı hınca hınç doldurdu.

Birçok vatandaş, Türkçe'nin yanı sıra İngilizce ve Arapça gibi farklı dillerde yazılı pankartlarla İsrail'e tepki gösterdi.

 

AdminAdmin