GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-09-2022 19:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından alınan kararları açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası kritik açıklamalarda bulundu. "Yunanistan hiçbir şekilde dengimiz değildir." diyen Erdoğan, öğrencilere, üreticilere ve ailelere de peş peşe müjde verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından alınan kararları açıkladı

 

Eylül ayının son kabine toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. Toplantıda Aile destekleri, borçların sıfırlanması, EYT'liler, sözleşmeli ve taşeron işçilerin beklediği birçok konu gündemde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulunuyor. İşte Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar;

 

 81 ilde yürüttüğümüz konut projesini 13 Eylül'de açıkladık. İlk etap 2 yıl içinde 250 bin sosyal konut bitirilerek hak sahiplerine teslim edilecek. İlk projenin temeli 25 Ekim'de atılacak.

SOSYAL KONUTA 5 MİLYONA YAKIN BAŞVURU YAPILDI

Sosyal konut kampanyasına 5 milyona yakın başvuru yapılmış olup milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İlk günden bu yana kampanyamızı karalayanlar oldu. 

Yurt kapasitemiz 180 bin yataktan 850 bin yatak kapasitesine çıkararak, yurda yerleştirme oranını yüzde 90'lara çıkardık. Yurt kapasitemiz Avrupa ülkelerinin çoğundan daha fazladır.

 

BESLENME YARDIMINI GÜNLÜK 25 LİRADAN 60 LİRAYA ÇIKARIYORUZ

Yüksek öğrenim kurumlarındaki öğrencilere verdiğimiz beslenme yardımını günlük 25 liradan 60 liraya çıkarıyoruz.

Türkiye'nin büyüme oranını sürekli yükselterek küresel piyasada hedeflerimize doğru yürümeyi sürdürdük

 

Rusya-Ukrayna savaşında yürüttüğümüz diplomasi sayesinde tahıl anlaşmasında önemli başarı elde ettik. içerde olduğu gibi dış politikada da dayatmaları kabul etmiyoruz. 

Şanghay işbirliği topluluğu ile ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşımayı hedefliyoruz. İkili görüşmelerde hem bölgesel meseleleri ele aldık hem kendi meselelerimizi.

ABD'deki BM Genel kurulunda kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. Türkiye'de son 20 yılda eğitim sistemini ve eğitim vizyonumuzu anlattık. Göç krizinden, tahıl sevkiyatına kadar Türkiye'nin oynadığı role dikkat çektik. Terörle mücadeledeki rolümüzü dile getirdik. 

 

Bazı devlet başkanlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştirdik. Liderlerle bir araya geldik. Açılışını geçen sene yaptığımız Türkevi binası görüşmelerimizde ev sahipliği yaptı.

YUNANİSTAN'IN PROVOKASYONLARI

 Tahıl sevkiyatı başarısının esir takasıyla devam etmesi gurur verici. Amacımız Putin ve Zelenski'yiy bir araya getirerek daha fazla can kaybına engel olmak. Biz dünyadaki savaşları sonlandırmak isterken komşumuz Yunanistan'ın provokasyonlarıyla karşı karşıyayız. Yunanistan hiçbir şekilde bizim muhatabımız, dengimiz değildir. Yunan siyasetçiler, yaptığı provokasyonlarla kendi halkına zarar vermektedir. Bu yanlış adımlar Yunanistan'ı her anlamda batağa sürüklemeye kafi gelir. Yeri geldiğinde ülkemizi savunmaktan her adımı atmaktan geri kalmayız.

ULAŞIM PROJELERİ

Osman Gazi Köprüsünü günde ortalama 51 bin araç kullandı. Köprünün araç garanti oranı yüzde 116'ya yani hedeflenenin çok üzerine çıktı.

Çanakkale köprüsünün günlük araç ortalaması 8 binin üzerine çıktı. Yavuz Sultan Selim köprüsüyle İstanbul trafiğinde büyük bir rahatlama oldu. 

 

Projelere kaşı muhalefetin yaptığımız her projeyi engellemek için yaptığı karalamayı, attığı iftiraları unutmadık. 

İstanbul Havalimanı, bu ayın ilk 22 gününde 30 bin 970 uçuşla seyahat eden toplamda 5 milyondan fazla yolcu ağırladı.

ÇİFTÇİLERE MÜJDE

Çiftçilerimizin elektrik faturalarındaki KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e düşürerek üreticilerimize yıllık 3 milyar lira destek sağlamıştık. Bundan sonra elektrik faturaları aylık ödenmek yerine hasat sonunda, yani ürünler satılıp gelir elde edildiğinde ödenebilecek. Ziraat Bankamız faizsiz kredinin tahsilini hasat dönemi sonunda yapacak, maliyet bedelini de hazineden alacak. Önceki dönemden kalan elektrik borçları için de kolaylık getiriyoruz. Bu borçlar 5 yıla varan vade ile ve faizsiz geri ödeme imkanıyla kapatılabilecek. 

Enerji şirketlerimizle önceki dönem borçların gecikme cezası uygulanmadan, ana paradan bir bölümünü indirilmesi mutabakata varıldı. Enerji maliyetleriyle ilgili bu kolaylıkların çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

 

Çalışanlara ödenen elektrik ve doğalgaz desteklerinin 1000 TL'ye olan kısmına vergi muafiyete getiren, yurtdışında çalışan işçilere ödenen ücretleri istisna tutan üç düzenlemenin hayırlı olmasını diliyorum.

SOSYAL YARDIM MÜJDESİ

Yardım programları 2022'de ayırdığımız bütçeyi 6 milyar liradan 11 buçuk milyar liraya çıkarmıştık.

Bu çerçevede prefabrik ev yapımı yardımını 150 bin liraya, betonarme ev yapım yardımını 200 bin liraya, ev onarım yardımını 75 bin liraya, öksüz yetim yardımını 600 liraya, eşi vefat eden kadınlara yapılan yardımı 1000 liraya, çoklu doğum yapan muhtaç aile desteğini 400 liraya, şartlı sağlık yardımını 100 liraya yükselttik.

Biz sosyal destekleri sadece yoksullara değil hak ve ihtiyaç sahibi tüm vatandaşlarımıza verildiği anlayışla sistemi sürekli geliştiriyoruz. Bu kapsamda doğalgaz tüketim desteğidir. Şubat ayından itibaren başvuruları alınmaya başlayan bu desteğin ilk ödemelerini 311 bin haneye yapmıştık. Yeni başvuru döneminde ev sahipliği yanında kiracıları da doğalgaz desteğine aldık. Hane başı 900 lira ile 2 bin 500 lira olacak şekilde arttırdık.

Kronik hastası, yaşam destek cihazı bulunan hanelere yüzde 5 ilave edilecektir. 3 milyar liralık doğalgaz desteği vererek vatandaşlarımızı karda, kışta sıcak bir yuvaya kavuşturmakta kararlıyız.

AdminAdmin