EKONOMİ
Giriş Tarihi : 25-08-2022 15:32

Eğitim Bir Sen Sakarya 2 No’lu Şube’den Üniversitelere Promosyon İtirazı

Eğitimciler Birliği Sendikası Sakarya 2 No’lu Şube Başkanı Doç. Dr. İsmail Akyüz yetkili sendika olarak Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörlüklerine verdikleri dilekçe ile her iki üniversitenin Nisan ayında imzaladığı maaş ödemeleri protokolü için bir güncelleme talebinde bulunulduğunu söyledi.

Eğitim Bir Sen Sakarya 2 No’lu Şube’den Üniversitelere Promosyon İtirazı

Üniversiteler ile Akbank Adapazarı arasında yapılan maaş ödemeleri protokolünün mevcut ekonomik koşullar çerçevesinde gözden geçirilmesi, gerekli güncellemenin yapılması, aksi durumda protokolün tek taraflı feshedilmesi gerektiğini söyleyen Akyüz’ün konuyla ilgili açıklamasından öne çıkanlar ise şöyle:

SAÜ ve SUBÜ Rektörlükleri ile AKBANK Adapazarı Bulvar Şubesi arasında 9 Mart 2022 tarihinde yapılan ihale sonucunda 1 Nisan 2022 tarihinde imzalanan üniversite personelinin maaş, aylık, ek ders, ücret ve diğer her türlü ödemleri AKBANK Adapazarı Bulvar Şubesi tarafından ödenmesi hükmünü içeren ve 15 mayıs 2022 tarihinden 4 (dört ) yıl süre ile 14 Mayıs 2026 tarihi itibariyle sona erecek olan maaş ödemeleri protokolü kapsamında bankadan maaş ve ücretlerini alan personellere 4 (dört ) yıllık (48 aylık) toplam protokol süresi için kararlaştırılan promosyon bedeli TL 26 Mayıs 2022 tarihinde ödenmiştir.

Ancak promosyon ihalesinin yapıldığı tarih olan 9 Mart 2022 tarihinden sonra  pandemi süreci ile başlayan küresel krizin yansıması olarak ülkemiz ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon rakamları ile ülkemiz ekonomik verilerinde ciddi değişiklikler olmuştur.

Bu bağlamda promosyon anlaşmasının ihalesinin yapıldığı tarih olan 9 Mart 2022 tarihinden itibaren sadece 5 aylık zaman zarfı içerisinde TÜFE % 18,46 ve Yİ-ÜFE %29,64 artarak yukarıda açıklandığı üzere 15 Mayıs 2022 ile 14 Mayıs 2026 tarihleri aralığındaki 48 aylık süre için alınan promosyon ödemesinde ciddi ekonomik kayıplara neden olmuştur. Yine bu süreçte 2022 Temmuz döneminde memur maaşlarına ikinci altı ay için % 41,69 zam yapılarak memurların banka hesaplarına yatan paralarda hacimsel olarak ciddi bir artış meydana gelmiştir. ÖSYM ve çeşitli üniversiteler ve kurumlar tarafından yapılan sınav ücretlerinde dahi yaklaşık %100’ lere varan iyileştirmelere gidilerek yine memurların banka hesaplarına yatan paralarda hacimsel olarak ciddi bir artış meydana gelmiştir. Tüm bu ekonomik konjonktürde yılda bir kez belirlenen asgari ücret dahi Temmuz 2022’de Asgari ücret tespit komisyonu tarafından tekrar değerlendirilmiş % 30’luk bir artış yapılarak iyileştirmek suretiyle günün şartlarına uyumlu hale getirilmeye çalışılmıştır.

Dolayısıyla yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda meydana gelen ekonomik verilerdeki olağanüstü öngörülemeyen değişim ve diğer kurumlarca yapılan yeni promosyon ihalelerinde verilen promosyon tutarları göz önüne alındığında 9 Mart 2022 tarihinde ihalesi yapılan 15 Mayıs 2022 ile 14 Mayıs 2026 tarihleri aralığındaki 48 aylık süre için alınan promosyon ödemesi Memur maaş, ek ders, sınav ve diğer her türlü ek gelirlerdeki hacimsel olarak yapılan ciddi artışlar karşısında çok düşük bir seviyede kalmıştır.

Bu çerçevede tüm bu hususlar göz önünde bulundurularak akademik ve idari personelin piyasanın mevcut ekonomik koşulları ve enflasyon durumu gözetilerek ekonomik kayıplarının giderilmesi yönündeki gerekli iyileştirmelerin sağlanması adına AKBANK Adapazarı Bulvar Şubesi ile gerekli görüşmelerin yapılması ve günümüz şartlarına uygun halde güncelleme yapılması, olumlu bir sonuç alınamazsa maaş ödemeleri protokolünün fesih yolunun değerlendirilmesi ve sonucunun sendikamıza bildirilmesi hususundaki talebimizi birer dilekçe ile her iki üniversitenin rektörlüklerine bildirmiş bulunmaktayız.

Sürecin takipçisi olacağımızın ve personelimizin sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için her platformda çalışmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz.

AdminAdmin