EKONOMİ
Giriş Tarihi : 25-04-2023 15:24

EYT staj mağdurları için müjde verildi! 

Milyonlarca EYT mağduru vatandaşın ilk maaşları hesaplarına yatarken lisede staj yaptıkları iş yerlerinde ellerine sigorta kağıtları verilen 'staj mağdurları' ise eğitim kapsamında değerlendirildi.

EYT staj mağdurları için müjde verildi! 

 

Milyonlarca EYT mağdurunun sorunları yeni yılda son bulurken ilk maaşlarını ise Nisan ayında hesaplarına geçti. Ancak EYT staj çıraklık konusunda kafalar hala karışık. Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık 1 milyonu aşkın EYT staj mağduru, 1999 öncesi staj sigortası haklarının verilmesini ve EYT yasası kapsamına dahil edilmelerini talep ediyorlar.  

 

'EĞİTİM' DENİLDİ
Sayıları tahmini olarak 1 milyonun üzerinde olan mağdurlara lisede staj yapmak için gittikleri iş yerlerinde ellerine sigorta kağıtları verildi. Girişleri yapıldı. "Bir daha sigorta yaptırmanıza gerek yok, bu sigorta başlangıcınız sayılacak" dendi. Ancak işler istenildiği gibi gitmedi. EYT staj sigortası eğitim kapsamında değerlendirildi. Böylelikle 1 milyonu aşkın kişi mağdur oldu. 

 

STAJ MAĞDURLARINI SEVİNDİRECEK HABER GELDİ 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT düzenlemesinden faydalanamayan esnaf ve sanatkarın müjdeli haber beklediğini açıkladı. 

 

 

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemeden yararlanamayan esnaf ve sanatkarın beklentilerinin karşılanması, emeklilik hakkı kazananlara eşit muamele yapılması ve staj mağdurlarının önünün açılması çağrısında bulundu.

 

Esnaf ve sanatkarların faydalanamadığı düzenlemenin gözden geçirilerek, emeklilik hakkı kazananlarla eşit muamele edilmesi ve staj mağdurlarının haklarının korunması çağrısıyla bir açıklama yapan Palandöken, bu konuda beklentilerin karşılanmasını istedi.

 

Kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, staj mağdurları ve ihyadan dolayı kayıtları olduğu halde emekli olamayan binlerce esnafın EYT düzenlemesinden faydalanmak istediğini ifade eden Palandöken, "Artık bu konuda müjdeli bir haber verilmesini dört gözle bekliyoruz. Verilecek müjdeli haber, özellikle norm birliğinde eşitliğin sağlanması, çalışma hayatında verilen emeklerin karşılığının alınması bakımından çok önemli" ifadelerini kullandı. 

 

 

"MÜJDELİ HABER BEKLİYORUZ"
Palandöken, yayınladığı yazılı açıklamada çalışan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, staj mağdurlarının EYT düzenlemesi kapsamına alınması çağrısında bulundu. Palandöken, müjdeli haber beklediklerini belirterek, EYT'lilerle eşitlenmesi gerektiğini vurguladı.

 

Emeklilik hakkı kazananlara eşit muamele yapılması ve staj süresinin emeklilik için sayılması gerektiğini de belirten Palandöken, şunları kaydetti:

 

 

"Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur'lu, SSK'lı ve Emekli Sandığına tabi tüm çalışanların sorunlarının birlikte çözülebileceği bir yer. Ancak norm birliği olmadığı için SSK'lı çalışanlar 7 bin 200 prim günü ile emekli olurken Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar 9 bin prim gününde emekli oluyor. Norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda, eşit şartlarda ve eşit ücretle emekli olabilmeli. Öte yandan staj mağdurlarının sağlık sigortaları devam etmesine rağmen emeklilik sigortalarının yatırılmamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor. Yeni bir düzenleme ile staj mağdurlarının önü açılmalı."

AdminAdmin