GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-06-2023 20:36

Hasan Alişan'a özgürlük kararı

Hasan Alişan'a özgürlük kararı Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Birliği Başkanı Hasan Alişan hakkında İzmir'de "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçundan açılan davada verilen karar İzmir Bölge Adliye Mahkemesinden döndü. Bölge mahkemesi Alişan'a verilen hapis ve seçme ve seçilme hakkını yasaklayan kararı iptal etti.

Hasan Alişan'a özgürlük kararı

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin halka açık anonim ortaklık olan BESAŞ yöneticilerinin bazı şirket ve şahıslara ait gerçekleştirmiş olduğu pay alım satıp işlemleri ile para transferleri neticesinde BESAŞ'ı zarara uğrattığı gerekçesiyle Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan’ın da aralarında bulunduğu 17 kişiye verilen ceza İzmir Bölge Adliyesinden geri döndü.

Medyabar'ın haberine göre, mahkeme Hasan Alişan’ın aralarında bulunduğu isimler için zaman aşımı uygulanmasını karar vererek davayı düşürdü.

ALİŞAN'A SEÇME VE SEÇİLME YASAĞI
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) müdahil olduğu İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen BESAŞ Davası geçen yıl karara çıktı karar çıktı. Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan'ın da aralarında bulunduğu dönemin İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam ve şimdiki Başkan Zekeriya Mutlu gibi isimlerin yargılandığı davada mahkeme Hasan Alişan'ı 3 yıl 4 ay hapis cezası ve 80 bin lira para cezasına çarptırdı.

3 AYRI SUÇLAMADAN
İzmir 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde 13 Nisan 2022 tarihinde karara çıkan "Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlamasıyla açılan davada Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar halka açık olan anonim ortaklı BESAŞ şirketiyle ilgili olarak bazı usulsüzlükler yaptığı öne sürülerek 3 ayrı suçla itham edildi.

3 EYLEMDEN BİRİ ZAMAN AŞIMINA UĞRAMIŞ, 2'SİNDEN CEZA ALMIŞ
SESOB Başkanı Alişan hakkında 2006 tarihini kapsayan ilk eyleminde 15 yıllık zaman aşımına uğradığı için ilk suçlaması zaman aşımına uğradı.

 

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde 5'nci döneme hazırlanan Hasan Alişan’ın İzmir 3'ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ suçundan açılan davada 10 Mart 2009 ve 11 Mart 2009 tarihindeki eylemlerden dolayı 3 yıl 4 ay hapis, 80 bin lira para cezasına çarptırıldı.

SEÇİLME HAKKININ ELİNDEN ALINMASI
Mahkeme ayrıca seçme ve seçilme hakkıyla ilgili de 5327 sayılı kanunun 53'ncü maddesi gereğince seçme ve seçilme hakkının yasaklanmasıyla ilgili karar verdi.

İDARE MAHKEMEDEN DÖNDÜ
İzmir 3ncü Asliye Çeza Mahkemesinin kararı İzmir Bölge Adliyesi Mahkemesinde karara çıktı.
Mahkeme kararına göre Alişan’a verilen ceza zamanın aşımından dolayı düştü. Mahkemenin Alişan’la ilgili karara şöyle.

Hasan Alişan hakkında Sermaya Piyasası Kanununa Muhalefet suçundan İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesinin 2005/783 Esas ve 2022/377 Karar sayısı ile 13.04.2022 tarihinde verilmiş mahkumiyet hükmü, itirazımız doğrultusunda: "Hasan Alişan hakkında verilen mahkumiyet yasaya aykırı görülmekle, hukuka aykırılığın düzeltilmesi ile mahkumiyet kararının kaldırılmasına; TCK. 66/1-e ve 67/4 maddeleri uyarınca kamu davasının düşürülmesine"
İzmir Bölge Adliye Mahkemesinin 13. Ceza Dairesince 13.06. 2023 tarih, 2022/3532 Esas ve 2023/2675 karar sayılı hükmü ile karar verilmek suretiyle sonuçlandırılarak ceza davası ortadan kaldırılmıştır.
SESOB Başkanı Alişan’a özgürlük kazandıran seçme ve seçilme hakkını veren kararın gerekçesi olan TCK’nın 66/1 ve TCK’nın 67/1 maddeleri zaman aşımını ifade ediyorTCK 66/1-e maddesi ne diyor
TCK'nın 66. maddesinde; kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça kamu davasının maddede yazılı sürelerin geçmesiyle düşeceği düzenlenmiş, aynı maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda bu sürenin 8 yıl olacağı hüküm altına alınmıştır.

TCK 67/4 maddesi ne diyor?
Dava zamanaşımını kesen birden fazla nedenin bulunması halinde, zamanaşımı süresi son kesme nedeninin gerçekleştiği tarihten itibaren yeniden işlemeye başlar. (4) Kesilme halinde, zamanaşımı süresi ilgili suça ilişkin olarak Kanunda belirlenen sürenin en fazla yarısına kadar uzar.

BESAS davasında kimler yargılandı
İzmir kamuoyunun da yakından bildiği tarihi BESAŞ Davası’nda Mehmet Ali Susam ile birlikte İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin şimdiki başkanı Zekeriya Mutlu, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Meclis Üyesi ve İESOB Başkanlık Danışmanı Mustafa Ak, İdris Keskinci, Adil Levent Coşkun, Ali Mihmallı, Gürkan Suner, Hakan Muzaffer Sevuktekin, Haluk Recai Köse, Hasan Alişan, Mehmet Arslan, Ömer Aydın, Salih Sarı, Serdar Uslular ve Ziya Meral gibi Bazı isimler geçmişte görülen farklı davalarda beraat etmişlerdi.

AdminAdmin