EĞİTİM
Giriş Tarihi : 19-05-2023 14:10

İtibar mı para mı?

‘Gençlerde Kariyer Planlama’ başlıklı söyleşiyle SUBÜ Konuşmaları’nın 51’inci konuşmacısı olan AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, “Kariyer, planlanarak ben buraya geleceğim denilebilen bir mühendislik hesabı da değildir” dedi.

İtibar mı para mı?

 

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 51’inci konuşmacısı ‘Gençlerde Kariyer Planlama’ başlıklı söyleşiyle Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin oldu. Moderatörlüğünü SUBÜ Kariyer Planlama ve İnsan Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğr. Gör. Dr. Faruk Yahşi’nin üstlendiği söyleşide; kariyer planlamanın anlamı, gelecekte yapılacak mesleğin belirlenmesi, staj yapmanın avantajları, kariyer derslerinin önemi gibi konular konuşuldu. Söyleşinin tamamı üniversitenin YouTube kanalı SUBÜ Haber’den tekrar izlenebiliyor.

 

Meslekler değişiyor

Kariyer planlamanın bir üniversite öğrencisi için kendisini ulaşmak istediği hedeflere götüren yolu planlama anlamına geldiğini kaydeden AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, “Aklımıza her gelen şey ‘kariyer’ kavramına dâhil edilemez. Kariyer, planlanarak ben buraya geleceğim denilebilen bir mühendislik hesabı da değildir. Bununla birlikte meslekler de değişebilmektedir. Bundan 20 yıl önce her kurumda sosyal medya ile ilgilenen insanlar istihdam edilecek desek buna kimse inanmazdı. Hiç adını bilmediğimiz meslekler var. Belki de yarın robot teknisyenleri olacak. 10 yıl önce buna kimse inanmazdı. Ama bugün aklıma daha yakın geliyor” diye konuştu.

 

Meslek seçmek artık daha kolay

Üniversite tercihinin bazen bir bilinçle bazense bundan bağımsız olarak yapılabildiğini belirten Zengin, “Bizim dönemimizde üniversite tanıtım programları yoktu. Belli şehirlerde üniversiteler vardı ve oralarda okuyabiliyordunuz. Bugünkü imkânlar kişilerin sevdikleri meslekleri seçmesinde önemli katkılar sunuyor. Örneğin bir kişi geleceğin mesleklerinin neler olabileceğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konuda yaptığı çalışmalar neticesinde bir takım bilgiler edinebiliyor ve geleceğin mesleklerine kendini yöneltebiliyor. Bu da iş piyasasında daha kolay iş bulmamızı sağlıyor. Kariyer planlamanın bir diğer aşaması ise kişinin güçlü, zayıf yönlerini, nitelik ve becerilerini bilmesidir. Üniversitelerin kariyer merkezleri, meslek odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, CBİKO ve YÖK nitelik ve beceri uyumunu sağlayarak ve istenilen nitelikte kişileri yetiştirerek iş gücü piyasasında daha kolay iş bulmalarını mümkün kılıyor.”

 

Staj büyük avantajlar sağlıyor

Üniversite 3’üncü sınıfta staj yaptığı sendikada iş teklifi alarak çalışma hayatına başladığı bilgisini paylaşan Zengin, “Stajın çalışma hayatını tanımak için önemli katkıları var. Üniversite hayatında gördüğümüz teorik bilgilerin çalışma hayatında nereye karşılık geldiğini görme fırsatını da böylece bulabiliyoruz. Eğitim hayatımız sürerken ileride yapmak istediğimiz meslekle ilgili kafamızda bir şablon oluşuyor. Staj yaptığımızda ise severek yapmayı düşündüğümüz mesleğin gerçekten bizi mutlu etmeyeceğini ya da daha fazla sevebileceğimizi de görebiliyoruz. Kişi sevdiği işi yaparsa hem mutlu olur hem de başarılı olur. Biz genelde bulduğumuz işi yapmaya çalıştığımız için hem sosyal hayatta hem iş hayatında başarısız oluyor ve neticede mutlu olamıyoruz. Staj bu anlamda da önemli. SUBÜ’nün +1 Eğitim Modeli’ni kariyer planlama bağlamında başarılı buluyor ve tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

İtibar mı para mı?

Kendisine bazen ‘iş hayatında çok para kazanmak mı önemli, yoksa itibarlı bir meslek sahibi olmak mı?’ şeklinde sorular yöneltildiğini belirten Zengin, “Burada kişinin kendi yaratılış özellikleri devreye giriyor. İtibar kazanmanın, itibar yönetiminin kişiye her zaman para kazandıracağını gördüm. Ancak her paralı mesleklerin kişiye itibar kazandırmadığını da gördüm. Ben daha itibarlı meslekler seçildiğinde paranın da kazanılabileceğini düşünüyorum. Bu birisi tercih etmek zorunda olunan bir durum değil. Kişinin ille de para kazanayım da diyerek hareket etmemesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü burada toplumun dürüstlük, adalet gibi değerlerinden sapma görülebilir.”

 

 

AdminAdmin