EKONOMİ
Giriş Tarihi : 17-07-2023 16:29   Güncelleme : 17-07-2023 16:42

Karasu ve Kocaali arasında çalışan özel halk otobüsleri fırsatçılık

Hafta sonu akaryakıttan alınan ÖTV'de 6 liralık artışa gidilirken, Adapazarı ile turizm beldeleri Karasu ve Kocaali arasında çalışan özel halk otobüsleri yolculardan 5'er lira fazladan ücret almaya başladı.

Karasu ve Kocaali arasında çalışan özel halk otobüsleri fırsatçılık

Akaryakıt ürünleri üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarında artışa gidildi.
Cumartesiyi pazara bağlayan gece  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi. Otogazda ise 5,77 lira ÖTV alınacak.
ÖTV kararının ardından benzin ve motorin grubunda pazar gününden itibaren geçerli olacak şekilde 6 lira fiyat artışı meydana geldi.

 

LİTRESİ 6 LİRA YÜKSELDİ

Böylece  Sakarya'da Cumartesi günü 28,45 seviyelerinde olan benzinin litresi pazar günü 34, 45 seviyelerine; motorinin litresi ise 26,80 seviyelerinden 32,80 seviyelerine yükseldi.

 

ZAM KARARI OLMADAN, UYGUYLAMAYA BAŞLADILAR!

Bu zammın ulaşımdan başlayarak nakliyeyi ilgilendiren tüm sektörlerde zamları peşpeşe getirmesi beklenen bir gerçekken; herhangi bir karar alınmadan tarifelerine zam uygulayanlar ise tepki çekti.
Arifiye'deki Sakarya Büyükşehir Terminalinden kalkarak  Adapazarı - KarasuKocaali seferi yapan özel halk otobüsleri; akaryakıttaki ÖTV artışını doğrudan yolcu ücretlerine ekledi.

 

FAZLADAN 5 LİRA ÜCRET ALDILAR

Adapazarı - Kocaali arası tarifeye göre 45 lira iken, pazar sabahından itibaren 50 lira olarak tahsis edilmeye başlandı.
Herhangi bir tarife düzenlemesi olmaksızın uygulanan zam tepki çekerken çok sayıda vatandaş Büyükşehir Belediyesi ve Karasu-Kocaali Halk Otobüsleri Kooperatifine şikâyette bulundu.

 

KOOPERATİF BAŞKANI: "BİR-İKİ ARAÇTA YAŞANMIŞ"


Karasu-Kocaali Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Mustafa Altuntaş, "Pazar günü bir-iki aracımızda böyle bir durum yaşanmış. Bize gelen şikâyetler sonrasında arkadaşları uyardık ve tarifeden çıkılmamasını istedik. Ancak gelen zamlar sonrası biz de tarifeye zam yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

UKOME KARARI OLMADAN ZAM OLMAZ!

Şehir içi toplu taşıma araçlarına dahil olan; özel halk otobüsleri, (mavi) minibüsler, (kırmızı) dolmuşlar, öğrenci ve personel servisleri; Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı olmadan tarife değişikliğine gidemiyorlar.

 

VATANDAŞIN ŞİKÂYETLERİ BİTMİYOR

Karasu - Kocaali özel halk otobüsleri geçtiğimiz günlerde de klimalarının çalıştırılmaması ve koltuklarından dolayı vatandaşın tepkisini çekmiş, MEDYABAR'a ulaşan vatandaş; "Karasu Kocaali minibüsleri. Kocaali-Adapazarı 45 TL ama gelin görün ki kliması koltukları içler acısı biz artık bu minibüslerden bıktık." ifadelerini kullanmıştı.(Medyabar)

AdminAdmin