GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-11-2023 15:35

Kent Şurası 124. toplantısı Kaynarca Belediye Başkanı Murat KEFLİ 'nin  katılımı ile gerçekleştirdi.

Kent Şurası 124. toplantısını, Şura Başkanı Erol Hacıeyüpoğlu öncülüğünde Kaynarca Belediye Başkanı Murat KEFLİ 'nin  katılımı ile gerçekleştirdi. Toplantıda gündem değerlendirmesinin yanı sıra üyelerin Kaynarca için istekleri ve önerileri dile getirildi.

Kent Şurası 124. toplantısı Kaynarca Belediye Başkanı Murat KEFLİ 'nin  katılımı ile gerçekleştirdi.

Kasım ayı  Şura toplantısına Kaynarca Belediye Başkanı Murat KEFLİ konuk oldu.


Açılış konuşması yapan  Sakarya Kent Şurası Başkanı Erol Hacıyüpoğlu,  gündemi değerlendirdi.  Başkan Hacıeyüpoğlu, 1993 Yılında Ben başkan olduğumda  Kaynarca  için  ilk Organize  Sanayi  Bölgesi Kurulması için ilk adımı Hataplı bölgesinde  işaret etmiştik.Şimdi 2 tane  Organize  Sanayi  Bölgesi   kurulmaya devam ediyor.


Kaynarca  Hem Tarım , Sanayi  ve Turizm bölgesidir
Sakarya  ilinin en güzel  en yakın ilçesi olan Kaynarca bu kadar  yakın olmasına  rağmen en uzakta kalan ilçelerinden biridir. Sakarya'nın mahallesi gibi olan bir ilçeye Sakarya Büyükşehir Hizmet getirmemiş. Kocaeli Belediyesi ta Kerpe ye güzel  hizmet  götürüyor. Sakarya Merkezine 15-20 km uzaktaki bu ilçe hizmet alamadı.Kaynarca  Hem Tarım , Sanayi  ve Turizm bölgesidir. Büyükşehir neden bu kadar geç geliyor. İlçe  merkezi Yıllarca hizmet  alamadı  toz  toprak içinde Kaynarca ilçesine önem vermek gerekir. Çünkü Sakarya ilinin  banliyösüdür. Burası İstanbula  yakın bunları bilmeleri lazım.


Karaboğaz Sahili turizme kazandırılmalı iyi bir otelci bulunabilirse insanları buraya toplanabilir. Güzel şeyler yapmak gerekir.Bu şehre dokunuş yapmak lazım.Karasu Yolu kestirme  yapılmalı  Acarlar Longoz  yolu üzerinden  Adapazarı-Karasu Yolunun altyapısını yapmak lazım.’’ dedi. Başkan Hacıryüpoğlu Kaynarca Belediye Başkanı Murat KEFLİ'ye neler yaptıklarını  üyelere, ‘’Kaynarca ilçesinde  neler eksik?’’ sorusunu yöneltti.


Kaynarca Belediye Başkanı Murat KEFLİ "Her alanda hizmet vermiş Bilgilerinizi ve düşünceleriniz İlimiz için harcadığınız için teşekkür ederim.Kaynarca İlçesi Sakarya İli'nin Kuzey batısında yer alır. Doğuda Karasu, Batıda Kocaeli'ye bağlı Kandıra İlçesi Güneyde Adapazarı Merkez İlçesi ve Kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.İl merkezine uzaklığı 34 km2 dir. Yüzölçümü 360.27 km2 dir.


İlçe merkezinin denizden yüksekliği 50 metredir.Genel olarak engebeli ve dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. En yüksek yeri 353 metre ile Oflak dağıdır.Nehir ve ırmak bulunmamaktadır.Yeraltı ve yerüstü suları bakımından fakirdir.İlçemizin ekonomisi tarıma dayalıdır, halkımızın %70' nin başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Son yıllarda tavuk kümesçiliğinde büyük aşama kaydedilmiştir. Küçük çapta sanat ve ticaret faaliyetleri de olduğu görülmektedir. İlçemizde 4181 hane vardır. 3956 aile çiftçilikle uğraşmaktadır. İlçemizde tarıma elverişli arazi toplamı 19875 dekar olup, bu miktar İlçe yüzölçümünün % 55.54 dür. Bu arazilerin % 25 i sulanabilir arazi niteliğinde olup, iklim elverdiğinde her türlü tarım yapılabilir. Ayrıca 6.000 hektar fındıklık vardır. Geriye kalan % 25 orta vasıflı, % 9.917i de düşük vasıflı kıraç ve meyilli arazidir.İkinci ürün olarak silajlık mısır ve beyaz lahana üretimi yapılmaktadır. 3956 çiftçi ailesinin 3122 ailesi topraklı çiftçi, 736 hanesi topraksız çiftçidir. Tarım arazisinin fazla olmasının yanı sıra Hayvancılığa da gereken önem verilmektedir. Hayvancılık üst düzeyde yapılmaktadır. 3956 çiftçi ailesinin tamamı hayvancılıkla iştigal etmektedir. Ayrıca 165 çiftçimiz ise projeli hayvan besiciliği yapmaktadır. Süt inek besiciliği hızla yaygınlaşmıştır. Süt verimi yüksek Holstein Irkı İnek yönünde ıslah çalışmaları devam etmektedir. Süt inekçiliğinin % 90'ı Holstein ırkıdır. 16995 Adet Büyükbaş hayvanın 10620 Adeti süt ineğidir. 3800 adet küçükbaş hayvan(koyun) beslenmektedir. Son yıllarda Broiler Tavuk işletmeciliği İlçemizde gelişmiştir. İlçemizde 582 faal kümes, 143 adet de faal olmayan kümes vardır. Son yıllarda İlçemizde kümes hindiciliği yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Kaynarcamıza 2 Adet ihtisas organize sanayi bölgesi kuruyoruz.1100 dönüm alanda kurulan Mobilya İhtisas’ın Tüm işlemleri bitti.   Fabrikalara ruhsat verilmeye başlandı. 3150 dönüm alana kurulması planlanan Makine İhtisas için Kamulaştırma işlemleri sürmektedir.


Tarım Toprakları Küçülmeye  devam ediyor. Devlet Destekleri arasında  İcar desteği verilmeli


Geyve  ve  Ferizli Bölgesindeki taş ocaklarından  malzeme  taşıyan araçlar yüzünden bizim  yollar  deforme oluyor.Kocaeli  ve  İstanbul  Taş ocaklarını açmalı.


Kaynarcada  arsalar rant  aracı olmaya  başladı.


Hızlı yapılaşma  Tarım topraklarına  Yapılıyor. 41 mahalleyi  Köy statüsüne dönmesini sağladık.
AKBAY; Kaynarca Sahili  iyi  planlanmalı


Haluk Akbay ;Kaynarca ilçesi hak ettiği desteği hiçbir  zaman alamamış. Karaboğazı  Cebeci  gibi olmamlı, Kıymetli yer. Kaynarca Sahili  iyi  planlanmalı"


ÇATALBAŞ; Sakarya Uygulamalı Üniversitesi  Kampüsü Bu  bölgeye kurulmalı
Mehmet Çatalbaş,Belediye Başkanı Murat KEFLİ  altyapıya verdiği önem için kutluyorum.Sakarya Uygulamalı Üniversitesi  Kampüsü Bu  bölgeye kurulmalı.Bedelsiz arazi verilmeli. Kaynarca İl genel Meclis Üyeliği yaptım.Kaynarcayı çok iyi biliyorum. Kaynarca İlçemizde  Turizm alanı bulunmaktadır.Karasu-Kaynarca  Yolunun tamamlanmasını istiyorum.Büyükşehir Belediyesinin Arifağa kadar asfaltı  var. Sahildeki  kalan bölge  asfaltlanmalı."dedi.


Hamdi Şenoğlu, Kaynarca Organik  tarım için en ideal bölgedir.
Hamdi Şenoğlu,  Belediyelerimiz ve Kaymakamlıklarımız ,ilçelerimizin stratejik planı yok. Traktör  Fabrikası Kaynarcaya kurulmalıydı.Bölgenin kalkınması için adım atmalı.Tavukçuluk  gelene  kadar Kaynarca  çok  fakirdi. Sakarya'yı   Sakarya merkezinde  kalkındırmayacak. Kaynarca bölgesine kaydırılmalı.Kaynarca Organik  tarım için en ideal bölgedir.Siyasiler kısa yoldan  gidiyorlar.Acarlar  Longozu  bölgesine yönelik çalışma yapılmalı."


Hüsnü Gürpınar; Melen Hattından  Kaynarcaya  su  alınmalı
Hüsnü Gürpınar; Bize seğer veren  Belediye Başkanı Murat KEFLİ'ye teşekkür ederim. Melen Hattından  Kaynarcaya  su  alınmalı. Su savaşları  başlayacak. Sapanca  Gölü yetmiyecek, Kaynarcanın yapılaşmasında  büyük sıkıntılar  var.  Kaynarca ister  istemez yeni uydu   kentler olacak. Kamu oteritesi 18  uygulama fırsatı vermeli. Her ilçenin bir  meydanı olmalı , Kaynarca  Belediyesi   Kırsal mahalle  kararını almış, bunun takipçisi olmalı."


Operatör Dr. Cevdet İzmirli, Sakarya sağlık konusunda çok iyi yerlerde
Cevdet İzmirli; Sakaryada sağlık konusunda çok iyi yerlerde olduğumuzu düşünüyorum.Yıllarca bir sağlık çalışanı olarak özverili ile yapılan yatırımlara her zaman şartsız koşulsuz destek verdim  ve vermeye devam edeceğim.Geçmiş dönemlerde  düşünülen yatırımlardaki gerçekleşme hızı bu dönem çok daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleşiyor olması bir sağlık çalışanı olarak beni sevindiriyor.


YURTAY;Kaynarca çevre  yoluna  ihtiyaç var
Şengülay Yurtay,Tarım ve Hayvancılık konusunda  marka  olacak ilçe. Tavukçuluk çok önemlidir.Yeni  yatırımlar gelmeli.Kaynarca ilçesinin içinden geçen yolun dışında  çevre  yoluna  ihtiyaç bulunmaktadır"dedi.


Ahmet ERDEM; Siyasilerden destek göremiyoruz
Ahmet ERDEM, Burada Organize  Sanayi  Bölgesi kuruluyor. Kaynarcaya iz  bırakacak. Biz Yıllar  öncesi Serbest Bölge  için adımlarımız  attık.Serbest bölgenin 200 arsasını biz biraraya getirdik sonra o  yeri ihale  ettiler.Biz  Vagon Fabrikası elden gidecek diye siyasilere sorduk  ne  düşünüyorsunuz  diye.O sırada  bile  vatan  hayini ilan edildik. Siyasilerden destek göremiyoruz"dedi

AdminAdmin