KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 29-04-2024 19:55

Kut’ül Amare Zaferinin 108. Yıl Dönümü Serdivan İlçe Programıyla Kutlandı.

Osmanlı Devleti'nin İngilizlere karşı kazandığı en büyük zaferlerden birisi olan Kut’ül Amare Zaferinin 108. Yıl Dönümü Serdivan Şehit Yılmaz Ercan KAİHL öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan ilçe programıyla kutlandı.

Kut’ül Amare Zaferinin 108. Yıl Dönümü Serdivan İlçe Programıyla Kutlandı.


 

Aydın Gürdamar Ortaokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa; Serdivan Kaymakamı Ali Candan, Serdivan Belediye Başkan Yardımcısı Adem Kıyak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Dere, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan Kut’ül Amare Zaferi programı Kur'an-ı Kerim tilaveti ve okul müdürü Kadir Gezer'in günün anlam ve önemini belirten konuşması ile devam etti.

 

Şehit Yılmaz Ercan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı Kut’ül Amare Zaferiyle ilgili bölümlerin sahneye uyarlandığı Orotoryo ve Sinevizyon Gösterisi duygusal anlar yaşattı.

 

Büyük beğeni toplayan program, Kut’ül Amare Zaferinde canları pahasına vatan toprağımızı savunan şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için yapılan dua ile sona erdi.

 

Serdivan Maarif Ailesi; tarihimizde unutturulmak istenen, çöle yazılan zafer olarak yerini alan Kut’ül Amare Zaferinin 108. yıl dönümü kutlama programında emeği geçen okul yöneticileri, öğretmenleri ve öğrencileri tebrik ettiler.

 

Kut’ül Amare Zaferi Nedir?

 

7 Aralık 1915’te başlayıp 29 Nisan 1916’da sona eren Kut’ül Amare Zaferi tarihimizde Çanakkale Destanından sonra yaşanmış en büyük zaferlerden biri olarak adlandırılır. Kut’ül Amare, Osmanlı Ordusunun Bağdat’ın güneyinde yer alan Kut bölgesinde İngilizler ile destansı mücadelesini ifade etmektedir. Dicle Nehri kıyısında Kut’ül Amare şehri yakında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla zaferle sonuçlanmıştır. Tarihimizde unutturulmak istenen zafer olarak da yerini alan Kut’ül Amare muharebesi sonunda Osmanlı Ordusu 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 eri teslim alarak İngilizlerin kuşatmasını zafere dönüştürmüştür.

 

Irak Cephesi'nde 29 Nisan 1916'da Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanan Kut’ül Amare Savaşı, Birinci Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olarak kabul ediliyor. İngiliz birliklerinin teslim alınmasıyla kazanılan bu zafer, Çanakkale'nin ardından Birinci Dünya Savaşı'nın "en büyük zaferi" olma niteliğini taşıyor.

AdminAdmin