SAĞLIK
Giriş Tarihi : 07-01-2024 09:30

Sakarya’da İki Böbrek Kardeşleri Oldular!

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşen 60 yaşındaki hastadan iki böbrek ve bir karaciğer bağışlandı.

Sakarya’da İki Böbrek Kardeşleri Oldular!

Sağlık Bakanlığından gelen nakil aday listesine göre uygun adaylar çağırıldı. Yapılan gerekli doku testleri ve tetkikleri sonrasında iki hasta nakil için uygun görüldü.

Kadavradan alınan böbrekler, 17 yıldır haftada üç gün hemodiyalize giren A.Ö. ve 12 yıldır hemodiyaliz makinesine giren H.Y. isimli hastalara başarılı bir şekilde nakil edildi. Operasyon sonrası hemen idrarları gelen ve herhangi bir komplikasyon yaşamayan hastalar organ nakli servisinde yakın takibe alındı. Sağlıklarına tamamen kavuşan hastaları taburculukları planlanmaktadır.

Beyin ölümü tanısı koyma aşamasında; hastanemiz Anestezi ve Reanimasyon Kliniği hekimlerinden Doç. Dr. Onur Palabıyık ve Nöroloji Kliniği hekimlerimizden Doç. Dr. Türkan ACAR ve tanıdan sonraki işleyişin koordinasyonu sağlayan koordinatör Gülercan ŞENEL ve Emine ŞENTÜRK yer aldılar.

İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkan Prof. Dr. Hamad DHEİR, 2023 yılı içerisinde hastanemizde 3 kadavra bağışımız oldu ve hastanemizde toplam 6 böbrek hastasına başarılı böbrek operasyonları gerçekleştirildi. Ayrıca Merkezimizde 2023 yılında toplam 54 hastaya böbrek nakli gerçekleştirildi.

Operasyon Doç. Dr. Necattin FIRAT, Prof. Dr. Fehmi ÇELEBİ, Prof. Dr. Fatih ALTINTOPRAK ve Doç. Dr. Emrah AKIN tarafından gerçekleştirildi. Böbrek alıcı ve verici hakkında bilgi veren Doç. Dr. Necattin Fırat; operasyonların komplikasyonsuz geçtiği ve hastaların genel durumlarının çok iyi olduklarını ayrıca nakil edilen böbreklerin hemen uyum sağlayıp idrar yapmaya başladığını, bugün itibariyle böbreğin fonksiyonunda tam iyileşme sağlandığını söyledi.

Nakil ekibinden Prof. Dr Fatih ALTINTOPRAK bağışlanan karaciğerin Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde acil karaciğer nakli bekleyen hasta için gönderildiği aktardı.

AdminAdmin