EKONOMİ
Giriş Tarihi : 02-12-2022 03:02

SATSO Meclisi; “Kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 2022 Kasım Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

SATSO Meclisi; “Kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız”

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1202 No’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Cebeci’nin sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:

Deprem

“Geçtiğimiz hafta merkez üssü düzce olan ve ilimizde de yoğun bir şekilde hissettiğimiz bir deprem yaşadık. Başta düzce olmak üzere depremden etkilenen illerimize ve Sakarya’mıza geçmiş olsun. 

Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz depreme hazırlık konusunda ciddi çalışmalar yürütüyor, ancak “yerinde parsel bazlı yapıların dönüşümü” ile ilgili onaylanan büyükşehir meclis kararının, bir an önce ilçe belediyeleri tarafından onaylanarak uygulamaya başlaması da gerekmektedir. Şehrin depreme hazır olmayan yapı stoğunun ıslah edilmesi de hızla çözülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Deprem hafızasına sahip bir kent olarak kentsel dönüşüm konusunu çözmeliyiz bizim, “kentsel dönüşümü beceremedik deme lüksümüz yok”, biz bu konudaki girişimlerimizle Türkiye’ye ve deprem kuşağında yer alan tüm şehirlere örnek olmalıyız. Beceremedik demek bize yakışmaz.

Genel Ekonomik Değerlendirme

Küresel ekonomide uzun süredir devam eden belirsizlikler, resesyon ve yüksek enflasyon eğilimi, hemen yanı başımızda halen devam eden savaş ve uluslararası ilişkilerdeki istikrarsızlıklar, ülkemiz adına sıkıntı oluşturmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen küresel değişimlerle birlikte gelen fırsatları, Türkiye adına büyük imkân olarak görmeliyiz. Sürecin getirdiği riskler elbette var, ancak bizler iş dünyası olarak bu riskleri ve olumsuzlukları bertaraf edecek ekonomik tecrübeye sahibiz.  

Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan “Türkiye yüzyılı vizyon belgesi” de bu anlamda ümit vaat etmektedir. Bunun en güzel örneğini, TOGG Gemlik Tesisleri’nin açılış töreninde gördük. Türkiye gibi otomotiv sanayisinde güçlü bir ülkenin artık kendi markasını üretmeye başlaması gurur verici bir gelişmedir. Oluşumunda üst kuruluşumuz TOBB’un da yer alması ayrı bir anlam taşıyor. 

Böyle anlamlı bir mutluluğu yaşadığımız günlerin akabinde, İstanbul’daki terör saldırısı da işte bahsettiğim “riskler ve tehditlerden” biri olarak karşımıza çıktı. 

Hayvanlara Şiddet de Bir Terördür

Terörün her türlüsünü lanetliyor ve kınıyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağ olsun. Terör demişken ülkemizin çeşitli yerlerinde hayvan haklarına aykırı uygulamaların yaşandığını da görmezden gelemeyiz. Hayvan haklarına aykırı her türlü şiddet de bir terördür. Bir hayvan sever olarak kınıyorum.

Dış ticaret istatistikleri

Ekim ayında Türkiye’nin toplam ihracatı, 18 milyar 544 milyon dolar olarak gerçekleşirken Sakarya, ülke ihracatına %1,62’lik katkı sağladı. Tim verilerine göre şehrimiz ekim ayında 300.6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken şehrin 10 aylık kümülatif ihracatı ise 4 milyar dolar oldu. 

Ekim ayında toplam 127 noktaya ihracat gerçekleştirdik ve en çok ihracat yaptığımız ülke Polonya oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise 30’a yakın ülkeye ihracat %100’ün üzerinde arttı. 

TÜİK tarafından açıklanan güncel verilere göre ise; 2022 yılı Ekim 223 milyon 652 bin dolar oldu. Ekim ayında Sakarya dış ticaret dengesi 99 milyon 737 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bir önceki aya göre 5 puan azalarak %145 olarak gerçekleşti.

Büyüme rakamları

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi beklentilere paralel olarak bir önceki yılın 3. Çeyreğine göre %3,9 büyüme gösterdi. GSYH’yi (gayri safi yurt içi hasılayı) oluşturan faaliyetler içerisinde en fazla büyüme gerçekleşen sektör, %21,6 büyüme ile finans ve sigorta faaliyetleri olurken, daralma gerçekleşen tek sektör %14,1 azalış ile inşaat sektörü oldu.

Sanayi üretim endeksi 

TÜİK tarafından 2022 eylül ayına ilişkin açıklanan sanayi üretim endeksi verilerine göre; sanayi üretimimiz Aylık bazda %1,6 azalmış, Yıllık bazda yüzde 0,4 artış göstermiştir. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 75,9 seviyesinde gerçekleşirken; mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Komite Faaliyetleri

Bu “meclis” Sakarya’nın ruhudur. Bizler burada ne üretirsek, nasıl icraatta bulunursak, birbirimizle nasıl iletişim kurarsak aynısı şehre sirayet eder. Bu birliktelik ruhunu, Sakaryalılık özümüzü güçlendirerek tüm kente yaymaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok. Bu çatı altındaki bütünlük, şehrin ruhuna yansıyacak. Bu bilinci hiç unutmayalım. 

Komitelerimiz de bu ruhla çalışmalarına hızlı bir şekilde başladı. Birçok komitemiz üyeleri ile bir araya geldiler ve istişare toplantıları gerçekleştirdiler. Bazı Meslek komitelerimiz de sektör konularında ziyaretlerde bulundular, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik basın açıklamalarında bulundular. Bu komitelerimize çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. İlerleyen süreçte komisyonlarımızdaki güncellemeleri tamamlayarak görev dağılımlarını gerçekleştireceğiz, komisyonlarımız aracılığı ile de üyelerimize ulaşacağımız çalışmalar yürüteceğiz.  

IPARD Destekleri

Bugüne dek 42 ilde uygulanan IPARD destekleri, 2023 yılından itibaren 81 ilimizde uygulanacak. Resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren IPARD3 programı ile yılbaşından itibaren 81 ilde uygulamaya koyulacak. Oda olarak ilimizin de bu kapsama alınması konusunda ciddi uğraşlar verdik. Bizim gibi birçok ilin de yaptığı çalışmalar meyvesini verdi. Bu destekler özellikle tarımsal üretim ve kırsal kalkınma konusunda faydalı olacaktır. 

Çiftçi Kayıt Sistemi ve Çiftçi Tanımı

Çiftçi kayıt sistemi ve çiftçilik tanımının güncellemesi gerekmektedir. Çiftçi kayıt sistemi güncel olmadığı için tarımsal destekler den bütün çiftçilerimiz faydalanamıyor. Buna miras hukuku ve parçalı arazi sorunu da dahil. Çiftçilik tanımı konusu ise; “biz kime çiftçi diyeceğiz”? Bunu belirlemek anlamında gerekli. Nasıl ki; her mesleğin tanımı varsa çiftçilik de bir meslek olduğu için bu tanımın yapılması gerekmektedir.

Karbon Ayak İzimizi Düşürüp ve GES Çalışmalarına Başlıyoruz 

Sürdürülebilirlik vizyonu ve yeşil mutabakata uyum süreci çerçevesinde örnek bir kurum olma bilinci ile 2021 yılına ait verilerini kullanarak, düşük karbon emisyonuna sahip bir işletme olmak amacıyla kurumsal karbon ayak izi raporunu hazırladık. Odamız sera gazı emisyon kaynaklarını tanımladı, emisyon miktarını hesaplayarak rapor haline getirildi. Doğrudan ve dolaylı emisyonların toplamı 2.623,05 ton karbondioksit olarak çıkmıştır. Bu emisyon değerinin azaltımı için; yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı (GES), su yönetimi, atık yönetimi ve enerji verimliliği çalışmalarına başlayacağız.

Trafik Sigortalarında Yeni Dönem

Kamuoyunu yakından ilgilendirdiğini düşündüğümüz trafik sigortalarında yeni bir döneme geçiliyor. SDDK tarafından açıklanan kararlara göre; zorunlu trafik poliçesinde 7 basamaklı hasar kademesi, 8’e çıkarılıyor. Yeni sistemle çok riskli sürücüler ile çok iyi sürücüleri birbirinden ayrılacak. 8. Hasarsızlık kademesinde olan sürücüler, %50 oranında indirimden faydalanabilecek iken en düşük kademede  olan sürücüler zamlı fiyat ile poliçe yaptıracaklar.

Sakarya Ekonomi Raporu 2022

Oda olarak Ekonomik raporumuzu uzun yıllardır dijital olarak yayınlıyorduk, bu yıl itibariyle detaylı bir çalışma neticesinde basılı hale getirdik. İçerisinde Sakarya’mıza ait çok detaylı veriler yer almaktadır. Yıllık olarak hazırlanan raporumuz bir önceki yılın verilerini kapsıyor.

Huzur Hakları

Odamız tarafından her meclis toplantısı başına meclis üyelerine 2022 yılı içinde 75 TL huzur hakkı ödemesi yapıyor ve bu bedel 2023 itibarıyla 100 TL olacak. Bu bedeli  Arifiye’de bir çocuk yuvamız var oradaki çocukların kışlık kıyafet ihtiyacını karşılamak üzere kullanmak istiyoruz. Dolayısıyla bu bedeli ihtiyaç sahiplerine bağış yaparak değerlendirmek istiyoruz.” Dedi.

Başkan Altuğ’un önerisi meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

 

Başkan Altuğ’un aylık faaliyetler ile ilgili değerlendirmesinin ardından söz alan 22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, konulara açıklık getirerek şunları dile getirdi: “İPARD önümüzdeki sene verilecek ancak açıklama yapıldığında projelerin de hazır olması gerekiyor. Faydalanmak isteyenlerin acilen hazırlık yapmaları gerekiyor. Yüzde 70‘e kadar hibe alabilen projeler olacak. Seralar, tarım ve hayvancılık, işleme, depolama, paketleme çok geniş bir kapsamı var ve aslında zincirleme olarak herkesin sektörünü yakından ilgilendiriyor. 

Odamız öncülüğünde geçmiş dönemlerde de ciddi çalışan komisyonlar oluşturmuştuk. Bu konuda yeni dönemde çeşitli komisyonlarda herkesin görev alması önem arz ediyor. Başkanımızın huzur haklarının destek olarak havuzda toplanması fikri çok güzel bir fikir. OSB’lerin yönetimlerinde olup da huzur hakkı alan iş adamlarımız var. Geçmiş yıllarda da böyle bir uygulama olmuştu. Çok başarılı öğrencilere burs verelim, destek çıkalım diyorduk. SATSO Meclisindeki huzur hakkımıza ek olarak OSB’lerden alınanları da verelim. Üzerine bizler de biraz destek verelim. Yardıma muhtaç başarılı öğrencilerin eğitimine katkı sunalım.” diye konuştu.

Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi maddesinde söz alan meclis üyeleri, sektörel sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Pandemiden bu yana tarım ve hayvancılıkta ciddi problem var. Et-süt fiyatları enflasyonun altında ve üretici sıkıntı çekiyor. Yüzde 300 ve 400’leri geçen giderler var. Üretimden elde edilen kazanç yüzde 40 geride. Bu iş böyle giderse et fiyatlarında üretim azlığından dolayı yüzde 100 artışlar olacak. Son 2 yılda elektrik fiyatları çok arttı. Sürdürülebilir bir durum gözükmüyor. Destekler konusunda devletimizin bizlere desteklerini revize etmesi gerekiyor.” dedi.

7. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adem Bilgen, “Şehrimizde sanayi yatırımları hızlı gelişiyor ve OSB’lere ciddi talep var. Yatırımcıların ilimizi tercih etmesi herkesi mutlu ediyor ve birçok katkı sağlıyor. Şehir dışından gelen yatırımcılar geldikleri şehirde önceden çalıştıkları mekanik tesisat firmalarını tercih ediyorlar. Bunun nedeni şehrimizde bunu başaran az firma olduğu düşünülüyor. Aslında tam tersi; birçok firmamız çok ciddi kalitede ve yeterlilikte hizmet veriyor. Dışarıdan işi alan tesisat firmaları da zaten buradan bir firma ile anlaşarak hizmetlerini yürütüyor. Yatırımcılara tavsiyemiz şehrimizde faaliyet gösteren firmaları tercih etmeleridir. Meslek komitemiz öncülüğünde sektörümüze katkı için farklı konularda birçok komisyon kurduk. Ticareti geliştirme komisyonumuz var ve OSB’deki firmalarımızla görüşüp şehrimizdeki firmalarımızı, faaliyetlerimizi tanıtan bir çalışmaya başlıyorlar. Komite olarak sunduğumuz ve yönetimimizden olumlu dönüş aldığımız tesisat çarşısı projemizi hayata geçirmeyi ve mesleki birliği sağlayacak bu gibi projeleri gerçekleştirmeyi umuyoruz.” dedi. 

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Komite olarak Kasım ayında şehrimizdeki özel okulların temsilcilerini Odamızdaki bir toplantıda ağırlayıp sorunları görüştük. Eğitim sektörü bir dar boğazda ve bu biz özel okulların suçu değil. Toplantıda aldığımız fikir birliği doğrultusunda şartlar ne olursa olsun okullarımızda eğitim-öğretim kalitesini düşürmeden ve sağlıklı ortamda eğitim vermek için her türlü özveriyi göstereceğimizi dile getirmek istiyorum. Çalışanlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir ortamda çalışmalarını sağlamak adına için bütün olanakları sağlayacağız. Maalesef bizim sektörümüzde gerçek enflasyona uymayan bir sistem işliyor. Okullarımızın teşvik, indirim gibi imkanlardan faydalanamıyor. Ocak ayında asgari ücrete zam oldu, Temmuz ayında yine oldu. Önümüzde Ocak’ta yine yapacağız. Giderler yüzde 100 artıyor ancak gelirlerimizi yüzde 36.2 ile sınırlandırılıyor. Özel okul kanunu 52. maddesinde kamu okulları gibi elektrik, su ve doğalgaz ödeniyordu. Ancak özelleştirme ile özel okullar bu kapsamdan çıkarıldı. Büyükşehir Belediyemizden de rica ediyoruz su ücreti kamu okullarına ne kadarsa bize de o kadar olmalıdır. Velilerimiz ile karşı karşıya gelmek istiyoruz, onların desteğini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Sektörümüzde cep telefonuna yönelik taksitlendirme ile ilgili sıkıntı büyük. 5 bin TL üstüne taksitlendirme yapılamıyor, ciddi bir mağduriyet mevcut. Cep telefonunda güvensiz ve kalitesiz telefon kullanmak istemiyor tüketiciler. Bu sefer de senet vb. uygulamalarla daha afaki fiyatlarla tüketiciye satılıyor. Limitin 15 bin TL olmasını talep ediyoruz. Odamız öncülüğünde ülkemizde bir ilk olan Bilişim Meslek Lisesi oluşturduk. Bu okulu kurmadan önce merkez ilçelerdeki bilişim bölümleri kapatılıp bu okula kaydırılacaktı. Ancak bu uygulama uygulanmıyor. Sakarya’da öğrencilerin yüzde 30’u bilişim bölümü okuyor. Ancak bunun analiz edilmesi ve ihtiyaca göre bölümlere öğrenci alınması gerekiyor. Ayrıca bizim sektörümüzde binek araçlar kullanılıyor, ticari araç genelde kullanılmıyor. Binek araçlara ulaşamıyoruz. Ticari almak istiyoruz ancak SRC, K belgesi, psikoteknik gibi belgeler isteniyor. Ancak bizler nakliyeci değiliz ve bu konuda da bir düzenleme yapılması gerekiyor.” dedi.

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Komite olarak elektrik kesintileri konusunda SEDAŞ’a ziyaret gerçekleştirdik. SEDAŞ’a bizim komite toplantımıza misafir olacak. Önümüzdeki hafta da umuyoruz ki SEDAŞ yetkilileri ile kesintilerde sorun yaşayan üye firmalarımızı ziyaret edeceğiz. Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı kitabımızın aldığı ödüller ve aday olduğu yarışmalar bizleri gururlandırıyor. Meclisimizden de kültürel bilgi birikimiyle  katkı veren birçok isim var. Onları da tebrik ediyorum.” dedi.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Komitemizden gelen isteklerden birisi; devlet yatırımlarının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı hasta, engelli ve yaşlılar harici kesilmesi isteniyor. İnsanlar sigortalı çalışmak istemiyor, çeşitli yerlerden çeşitli yardımları aldıkları için. OSB’lerde artık otel, pansiyon ve konaklama ihtiyacı için alan talepleri oluyor. 

Bankalar sigortacılık da yapıyor ancak etik noktasından düşünüldüğünde var olan sektörün rekabetsiz rekabetçisi oluyor. Benzer husus da; bizim sektörümüzde de görevli tedarik ve görevli dağıtım şirketleri var. Tedarik şirketi ihtiyaç sahiplerine enerji pazarlıyor ancak başka bir şirket kurup bizim üyelerimize ve sektöre rakip oluyorlar. Görevli tedarik şirketi görevli dağıtım şirketinden belirli bilgileri alıp bunu pazarlamasında kullanıyorsa bu etik değildir. Ya da böyle bir ihtiyacı bütün o sektördeki üyelere de vermeleri gerekiyor. GES yatırımlarına da ciddi bir hücum var. Diğer bir konu: elektrik maliyetleri artık üretim maliyetleri içerisinde çok önemli bir konum aldı ve her geçen gün daha da zorlaşıyor. Geçtiğimiz hafta tedarik şirketleri peşin ödeme şartı ile elektrik sağlayacaklarını söylemişlerdi ancak bundan caydılar. Değerli üyeler; bizler birlik olursak güç olup sistemi değiştirebiliriz. 

Sapanca’da ciddi bir enerji sıkıntısı var. Devlet yatırımlarını yaptı ancak enerjilendirerek faaliyete geçiremiyordu. Sorunların çözüldüğünü ve yakın zamanda Sapanca’da elektrik sıkıntısının giderileceğini bilgisini aldım. Odamızdan bizlere güzel bir anket bizlere gönderildi. Anketlerin hızlı tamamlanacak şekilde olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Günay Güneş, “EYT çıkacak diye bekleniyor. İşveren için ciddi bir maliyet. Tecrübeli ve kalifiye personelleri nasıl yöneteceğimizi çözemiyorum. Devam etseler sorun ilave prim ücreti var. Etmeseler başka bir sorun eleman bulamayacağız. 3.5 milyon kişi bu kapsama girecek deniyor. Nasıl finanse edilecek bilinmiyor. Dünya ile bu yükler altında nasıl rekabet edeceğiz.” diye konuştu.

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “IPARD için bir süreç var. Ancak dün itibariyle başlayan kırsal kalkınma projeleri de var. Normal ürünler tek başına değer yapmıyor ancak katma değerli olunca bir değere kavuşuyor. Bununla ilgili dün açıklanan yüzde 50 hibeli bir program yürürlüğe girdi. İşlenme, depolanma, kapasite artırımı gibi kapsamları var.  Yaklaşık 2 aylık bir başvuru süresi var. Üyelerimiz bilgi sahibi olsunlar. Ayrıca; Sakarya olarak liman kenti de olduk ve limanımızda ciddi ihtiyaçlar ve yatırım avantajları var. Değerlendirmeliyiz.” dedi.

15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Nama, “Komite olarak ciddi problemlerimiz var. Çok fahiş zamlar oluyor. Hepimizin ihtiyacı olan sağlık ürünlerinin hastalara ulaştırmakta sorun yaşıyoruz. Fiyatlar yüzde 400’leri aşmışken kurumlar sadece yüzde 50’sini karşılıyor. Biz geçtiğimiz sene 65 TL’ye sattığımız bezler, bugün 250 TL oldu ve kurum bizlere 62 TL ödüyor. Birçok ilaç da bulunamaması cabası.” diye konuştu.

Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde kürsüye gelen Meclis Üyeleri; ülke, şehir ve gündeme yönelik görüşleriyle önerilerini paylaştılar. 

22. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Yazar, “İPARD ile ayrıntılar www.tkdk.gov.tr adresinden öğrenilebilir.  Kırsal kalkınma ise tarım bakanlığından bilgilere ulaşabilirsiniz. Et ve süt meselesi sıkıntıya gidiyor. Tarım ve hayvancılık makineleri üreten üyelerimizden duyuyorum, günlük satışlarını artık aylık olarak dolduramıyorlar. İşletmelerde gelir ve giderler uyuşmuyor. 

Şehrimiz için yatırımı metro, tramvay ve otobüse göre çok düşük olan Monoray projesi önerim var. “T” direklerin üzerinden giden bu sistem ulaşımda büyük rahatlama sağlıyor. 22. Meslek gurubu olarak böyle bir projeyi yapabilecek kapasiteye sahibiz ve hayata geçmesini sağlayabiliriz.” dedi.

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Küçük sanayi sitelerinin çalışma ortamları perişan bir halde. Bugün bir projeye başlansa bile toparlamak 5-6 yıl sürecek. Odamız mimarlık ve mühendislik, müteahhit temsilcileri meclis üyelerimiz de sıklıkla dile getirsinler. Söz alarak konuyu gündemde tutsunlar.” dedi.  

7. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adem Bilgen, “Yakın zamanda deprem yaşandı ve her an yine yaşanabilir. Buna karşı öncülük etmeliyiz. Ada Hayat gibi dönüşüm projelerini daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz. Kentsel dönüşüm şart bir durum. SATSO olarak öncülük yapıp belediyelerimiz ile iş birliği yaparsak başarılı bir konumda yürütebiliriz. Üyelerimizin de isteği bu yöndedir.” dedi.  

4. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Kentsel dönüşüm konusunda meselesinin asıl çözüm merkezi Adapazarı’dır. Bu ilçede daha fazla inisiyatif alınması gerekiyor. Siyasi erkler bugüne kadar kentsel dönüşümü iyi ele almadı ve bunu bizim gündemde tutmamız gerekiyor. Sakarya’da hep yatay mimari var ki yatay mimari yüzünden katledilen 1. sınıf tarım arazilerinin oranı ağızları açık bırakıyor. Aklımızı başımıza alıp harekete geçmemiz gerekiyor. Sakarya’nın zemini İzmit Yahyakaptan’dan daha mı çok bozuk. Orası bir bataklıktı ama 10 katlı binalar yapıldı ve depremde zarar görmedi. Sakarya’da yatay mimari demek şehre ihanet etmek demektir. Adapazarı acilen dönüşmeli. Sokaklara girilmiyor. Kısa zamanda dönüşmesi gerekiyor. Çok fazla zamanı yok artık. Bizler dönüştürmezsek deprem dönüştürecek. Yatay mimari denen sistemden vazgeçilmelidir.” diye konuştu.

34. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Murat Ekşi, “Yerinde kat ile ilgili kata-kat uygulaması Adapazarı Belediyesinin bu ayki meclisinde onaylanacağını düşünüyorum. Bununla ilgili çok teknik çalışmalar yapıyoruz. Örnek olarak; yan parselde 3 diğer yanında 5 katlı bir arsa var. Belediye bu 5 kat binaya inisiyatif alarak izin veriyor ancak yan bina komşuları şikayette bulunduğu takdirde ruhsatını almışsa sorun yok ancak almamışsa proje bozulabiliyor. 

Örnek vermek gerekirse; Çark caddesinde 130 metrekare dairesine olan bir kişi yine aynı ölçülere yakın daire isterim diyor. Ada Hayat projesinden de sıklıkla bahsediyoruz ve orada belediye binasının önünde çok boş alan vardı, belediye inisiyatif alabildi. Aslında yöneticilerden çok mal sahiplerinin de elini taşın altına koyması gerekiyor. Adapazarı merkezde eski binalar çok. Mal sahipleri ile anlaşmak çok zor. Bakış açıları çok başka. Artık radikal kararların alınması gerektiğine inanıyorum. Karot değerleri alınıp sağlamlıklarına bakılarak ve elektrik, su, doğalgazı vb. kesilerek diğer illerde yapılan uygulamalar yapabilirsek o zaman belki kentsel dönüşüm biraz daha hızlandırılabilir. Bu sistem mal sahibi ve müteahhittin inisiyatifine kaldığı zaman bu işi kimse yapamaz.  Siyasi, ticari ve mal sahiplerinin kendi ekonomik kaygıları var. 18. Meslek komitemiz ile ortak olarak belirli kurum ve kuruluşlara ziyaretler gerçekleştireceğiz. Daha sonra çalışmalarımızı bakanlık ile de görüşeceğiz. Her koldan akıl birliği gerekiyor.” dedi. 

Konuşmaların ardından SATSO Kasım Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdem Ercan tarafından noktalandı. 

 

AdminAdmin