EĞİTİM
Giriş Tarihi : 22-08-2023 13:20

SAÜ Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Kampüs Hedeflerini Belirledi

Sakarya Üniversitesi yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik alanlarında yürüttüğü faaliyetleri desteklemek ve koordine etmek amacıyla Toplumsal Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Ofisi’ni (TOKAS) 2023 yılında kurdu. Bu öncü adım, Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedeflerini hayata geçirme, sürdürülebilirlik politikalarını ulusal ve uluslararası düzeyde örnek teşkil edecek şekilde uygulama ve üniversite bünyesinde sürdürülebilirliği her alanda güçlendirme vizyonunu yansıtmaktadır.

SAÜ Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Kampüs Hedeflerini Belirledi

 

Toplumsal Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Ofisi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) uygun olarak her bir amaca yönelik alanında uzmanlardan oluşan 16 Komisyon oluşturdu. Temmuz ayında komisyonlar ilk toplantılarını gerçekleştirdiler. Komisyonlar aracılığıyla açlıkla mücadele, eşitsizliklerin giderilmesi, nitelikli eğitim, temiz enerji, sanayi, yenilikçilik ve altyapı gibi kritik meselelerde gündem oluşturulması, proje ve faaliyetler üretilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Sakarya Üniversitesinin yönetim anlayışına dayalı olarak sivil toplum, iş dünyası ve kamu sektörü temsilcileriyle bu amaçlar doğrultusunda ortaklıklar geliştirilmesi, Üniversitemizin aktif topluluklarını karar süreçlerine dahil edilmesi hedeflenmektedir.

Alt komisyonlarla yapılan oldukça verimli geçen ilk toplantılarda başta Ar-Ge projeleri olmak üzere tüm sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik 65 başlıktan oluşan sosyal sorumluluk girişimi, farkındalık çalışması, proje, seminer ve eğitim gibi faaliyetler gündeme geldi. Ortaya çıkan fikirler arasında enerji tasarrufu, karbon salınımının azaltımı, atıkların ayrıştırılması, geri kazanım, kuş göç yolları, su kirliliği ile mücadele, biyoçeşitlilik, su ayak izinin hesaplanması, akıllı ve yeşil bina yatırımları öne çıktı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer KÖSEOĞLU başkanlığında geçtiğimiz hafta toplanan TOKAS Yürütme Kurulu ise gündeme gelen tüm proje ve faaliyet önerilerini tek tek inceleyerek hayata geçirmek için gerekli koordinasyonu sağladı. Prof. Dr. Köseoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sakarya, sahip olduğu doğal güzellikleri, coğrafi konumu ve kültürel zenginliği ile sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en yaşanılabilir şehirlerinden birisidir. Sakarya Üniversitesi kampüsü şehrin en güzel yerlerinden birine kurulmuştur. Üniversitemiz uluslararası göstergelere göre Türkiye’nin en yeşil kampüsleri arasındadır. Geçtiğimiz aylarda yoğun bir çabayla kurumsal yapılanmasını tamamladığımız Toplumsal Kalkınma ve Sürdürülebilirlik Ofisi’nin yürüteceği faaliyetler ile sürdürülebilir kalkınma konusunda şehrimize ve bölgemize katkı yapmak istiyoruz. Uzman akademisyenlerden oluşan komisyonlarımızdan kısa, orta ve uzun vadede uygulanabilecek çok sayıda proje ve faaliyet önerisi geldi. Geçtiğimiz hafta bu önerileri tasnif etmeye başladık ve uygulanması için gerekli kararları aldık. Faaliyet ve projeler tamamlanana kadar süreci izleyeceğiz ve şeffaf bir şekilde kamuoyunu bilgilendireceğiz. Komisyonların düzenli olarak toplanmasını planlıyoruz. Süreçte emeği geçen tüm komisyon üyelerimize ve Ofisimiz bünyesindeki kıymetli ekibimize çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.”

 

AdminAdmin