EĞİTİM
Giriş Tarihi : 30-03-2023 17:25

SAÜ'lü Akademisyene TÜSEB'den Proje Desteği

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Sevinç Yanar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Bor Türevlerinin Karşılaştırmalı Proteom Analizi ile Prostat Kanseri Hücrelerinde Etki Mekanizmalarının Araştırılması” başlıklı projesi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı-TÜSEB-A Grubu Ar-Ge Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

SAÜ'lü Akademisyene TÜSEB'den Proje Desteği

Güçlü anti-kanser etkiye sahip olduğu yakın zamanda belirlenen bazı bor türevlerinin proteomik teknikler kullanılarak prostat kanseri hücrelerindeki etki mekanizmalarının araştırılacağı projenin araştırma ekibinde araştırmacı olarak Sakarya Üniversitesinden Doç. Dr. Asuman Deveci Özkan ve Öğr. Gör. Gülay Erman, Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Kasap ve Dr. Merve Gülsen Bal Albayrak, projenin danışmanı olarak ise Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Fikrettin Şahin yer alıyor.

Projede, gelecek vaat ettiği düşünülen yeni bir anti-kanser ajan adayı kategorisi olan bor ve türevlerinin çeşitli kanser türlerinde anti-kanser olarak rol oynadığı gösterilerek etki mekanizmalarının detaylıca aydınlatılması potansiyel terapötik etkilerinin ortaya çıkarılması ve gelecekte yapılacak ilaç çalışmaları için yol gösterici nitelikte olması hedefleniyor. Tüm dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 72’sinin ülkemizde olduğu göz önünde bulundurulduğunda bor ve türevleri ile ilgili yapılacak çalışmaların ağırlıklı olarak ülkemizde yapılması projenin önemini ortaya koyuyor.

Projeden elde edilecek sonuçlar, bor türevlerinin kemoterapötik ilaç olarak geliştirilebilmesi için ilişkili protein hedeflerinin ve sinyal yolaklarının ilk kez ortaya çıkarılması sağlanacak. Çalışma sonucunda bu ajanların prostat kanserindeki etki mekanizmalarına dair ilk kez kapsamlı veriler elde edileceği gibi yerli madenimizin kullanımı ile kanser tedavisinde yurt dışına bağımlılığı azaltacak yeni ilaç modellerinin geliştirilmesinin önü açılmış olacak.

AdminAdmin