TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 01-02-2023 12:55   Güncelleme : 01-02-2023 13:05

Şifre yöneticileri parolaların saklanmasının yanı sıra koruma da sağlıyor

Şifre yöneticileri internet kullanıcılarının sahip olduğu çok sayıda şifreyi saklamanın yanı sıra bunların yanlış ellere geçmesini de önleyebiliyor Gelişmiş şifre uygulamaları, siteleri kontrol edebiliyor ve sayfada aniden sorular belirirse kullanıcının kart verilerini girmesine izin vermeyebiliyor

Şifre yöneticileri parolaların saklanmasının yanı sıra koruma da sağlıyor

İSTANBUL (AA) - Kaspersky uzmanları, şifre yöneticilerinin, kişilere ait parolaları saklamanın yanı sıra kullanıcının bilgilerinin yanlış ellere geçmesini de önleyebildiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, Kaspersky uzmanlarının hayatı kolaylaştırmak ve kişisel verileri korumak için geliştirilen modern şifre yöneticilerine ilişkin değerlendirmelerine yer verildi.

Açıklamaya göre, şifre yöneticileri, kullanıcıya ait parolaların yanı sıra çeşitli biçimlerde ve dosya türlerinde depolama yapabiliyor. Örneğin, kayıtlı mali verileri yalnızca kartın kendisine ait bilgileri değil, aynı zamanda ipotek sözleşmesi, banka telefon numarası, kart için bir kod sözcüğü gibi belgelerin veya tıbbi bilgilerin ekran görüntüleri ve teslimat adreslerini depolayabiliyor.

Tüm bu bilgilerin şifrelenmiş biçimde tek bir yerde saklanabildiği ve bunlara yalnızca kullanıcının erişebildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu aynı zamanda hiçbir şey kaybetmeyeceğiniz ve ihtiyacınız olan bilgileri veya dosyayı hızlı bir şekilde bulabileceğiniz anlamına geliyor. Şifre yöneticileri, verilerinizi saklamanıza yardımcı olmanın yanı sıra, bunların yanlış ellere geçmesini de önler. Örneğin, çevrim içi alışveriş yaparken verileri otomatik doldurmayı kullandığınızı varsayalım. Zaman kazandığınızı düşünürken, dolandırıcıların finansal verilerinizi çalmak istediği bir kimlik avı sitesine girdiğinizde bu durum bir sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Şifre yöneticileri de bu duruma karşı koruma sağlar. Uygulama sitelerini kontrol eder ve sayfada aniden sorular belirirse kart verilerini girmenize izin vermez.

Yeterince karmaşık şifreler düşünmek bazen gerçekten zordur. İdeal bir dünyada, bunun için hayal gücünü ve çağrışımları kullanmanız gerekir. Bu sayede dolandırıcılar tekrar tekrar karakterleri tahmin ederek şifrenizi tahmin edemez. Zor bir şifre bulmak ile zaman kaybetmek istemiyorsanız veya hayal gücünüz çok iyi çalışmıyorsa (bu herkesin başına gelebilir), her zaman şifre yöneticisine başvurabilirsiniz. Uygulamanın kendisi, tahmin edilmesi veya hatırlanması neredeyse imkansız olan rastgele ve karmaşık bir şifre oluşturur. Aynı zamanda, her hizmet veya hesap için ayrı ayrı şifreler belirler. Böylece hacklenme durumunda diğer hesaplarınıza erişmeniz neredeyse imkansız hale gelir."

Açıklamaya göre, Kaspersky uzmanları, şifreleri korumak ve daha güçlü hale getirmek için şifrenin uygunluğunu kontrol etmenin yollarından birinin de siber güvenlik çözümlerindeki özellikleri kullanmak olduğunu belirtiyor.

Modern uygulamaların, bir kullanıcının özel verilerinin güvenliği ihlal edildiğinde uyarı verdiğini ve bundan sonra ne yapılması gerektiğine dair öneriler sunduğunu bildiren uzmanlar, bir diğer çözümün de şifrenin durumunu doğrudan uygulama sırasında kontrol edebilmek olduğunu kaydediyor.

Şifre yöneticilerinin örneğin, şifrenin tahmin edilmesinin kolay olup olmadığını, benzersiz veya zayıf olup olmadığını ('qwerty12345' veya 'şifre' gibi bariz kombinasyonlar gibi) analiz edebileceğini belirten uzmanlar, bu analizlerin tahmin edilebilecek veya kamuya açık kaynaklardan elde edilebilecek bilgilere dayanmakta olduğunu, bu tür şifrelerin kolayca kırılabileceğini, bu gerçekleştiğinde çevrim içi hesaplara ve ilgili verilere kolaylıkla erişilebileceğini ifade ediyor.

Kasperksy uzmanları, şifre yöneticileri, şifrelerin gücünü ve aynı şifrenin birden fazla hesapta kullanılıp kullanılmadığını hızla kontrol etmeye yardımcı olduğunun altını çiziyor.

AdminAdmin