EĞİTİM
Giriş Tarihi : 26-04-2023 13:09

Üniversite döneminde yurt dışı fırsatları konuşuldu

SUBÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Üniversite Dönemi ve Sonrasında Yurt Dışı Fırsatları’ başlıklı online konferansta konuşan Öğr. Gör. Koray Cantez, ücretli ve ücretsiz yurt dışı program ve projeleri ile Türkiye’nin gençlere sağladığı seyahat imkânlarından bahsetti.

Üniversite döneminde yurt dışı fırsatları konuşuldu

 

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından “Üniversite Dönemi ve Sonrasında Yurt Dışı Fırsatları” başlıklı bir online konferans düzenlendi. SUBÜ Erasmus Koordinatörlüğü Proje Sorumlusu Öğr. Gör. Koray Cantez’in konuşmacı olarak katıldığı ve moderatörlüğünü Öğr. Gör. Dr. Burçak Başak Yiğit’in üstlendiği konferansta Cantez, öğrencilere üniversite dönemi ve sonrasında ücretsiz ya da ücretli olarak faydalanabilecekleri yurt dışı proje ve programları ile ilgili bir sunum yaparak tecrübelerini aktardı. Cantez konferans sonunda katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

Avrupa kültürünü tanımak mümkün

Ücretsiz olarak faydalanabilecek yurt dışı proje ve programlardan bahseden Öğr. Gör. Koray Cantez, Erasmus Programı, Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenmektedir. Bu programla başka bir Avrupa ülkesinde bir veya iki dönem eğitim görülebilmekte, farklı ülkelerdeki kültürleri tanıma ve yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edilmektedir. Ayrıca Avrupa ülkelerindeki işletmelerde staj da yapılabilmektedir. Böylelikle iş deneyimi kazanma ve farklı iş kültürlerini tanıma fırsatı elde edilebilmektedir. Erasmus Programı’nda öğrencilere maddi destek sağlanmaktadır” diye konuştu.

 

AB odaklı çalışmalara destek

AB’nin yükseköğretim alanında çalışan kişilere yönelik verdiği Jean Monnet Burs Programı’dan bahseden Cantez, “Bu program; AB hukuku, AB politikaları veya Avrupa entegrasyonu gibi konularda çalışan ve öğrenen kişilerin akademik çalışmalarına destek sağlamayı amaçlamaktadır. Farklı bir program olan Gençlik Değişimleri Programı ise 13-30 yaş arasındaki gençlere farklı Avrupa ülkelerinden gelen yaşıtlarıyla bir araya gelme ve farklı kültürleri, yaşam tarzlarını, dil ve iletişim becerilerini deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Toplum yararına çalışmalar yapılarak gençlerin toplum problemlerine yönelik bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Başvurular http://www.salto-youth.net veya http://www.ab-ilan.com adreslerinden yapılabilmektedir.”

 

Gönüllü çalışma imkânı

AB’nin 2018 yılında başlattığı gençlik seyahati programı Discover Europe ile ilgili bilgiler paylaşan Cantez, “Bu program kapsamında 18 yaşındaki Avrupa vatandaşlarına ücretsiz seyahat bileti sağlanarak diğer ülkeleri keşfetmeleri ve yeni kültürlerle tanışmaları hedeflenmektedir. Program ile her yıl yaklaşık 15 bin genç Avrupa vatandaşı seyahat bursu kazanabilmektedir. Bu burslar, gençlerin AB’nin kültürel mirasına katkı sağlaması ve Avrupa vatandaşlığına yönelik duyarlılıklarının artırılması için verilmektedir. Erasmus Solidarity Corps Programı ise gençlere ve genç yetişkinlere, AB’de veya dünyanın farklı bölgelerinde kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda veya sosyal projelerde gönüllü olarak çalışma fırsatı sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Avrupa’yı trenle keşfetme imkânı

Ücretli olarak faydalanılabilecek yurt dışı proje ve programları  ile ilgili bilgiler de veren Cantez, “Study Abroad Programı, ikili anlaşma yapan üniversiteler arasında gerçekleştirilir. Burs alarak ya da kendi imkânınızla eğitim alma imkânı sağlar. Not ortalaması, dil yeterlilik belgesi istenir. Interrail Programı, genellikle gençler ve öğrenciler arasında popülerdir ve Avrupa’yı trenle keşfetmek isteyenler için ideal bir yolculuk seçeneği sunar. Bu program seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek ve farklı kültürlerle tanışmak isteyenler için mükemmel bir fırsattır. Ayrıca Interrail biletleri uçak bileti fiyatlarından daha ekonomiktir ve sınırsız seyahat olanağı sağlar.”

 

Ülkemiz gençlere birçok fırsat sunuyor

Üniversite öğrencilerinin yaz tatillerinde yurt dışında çalışarak ve seyahat ederek deneyim kazanmalarını sağlayan Work & Travel Programı’nın başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülke için sunulduğuna değinen Cantez, “Yurt dışına gitmek zor değil. Ben de Gençlik Değişimleri Programı ile çeşitli ülkelere gitme fırsatı buldum. Her farklı ülkeye gittiğimde çeşitli deneyimler yaşıyorum. Farklı şeyleri gözlemlemek insanı geliştiriyor. Cesaret edip dışarı çıkmak gerekiyor. Üniversite demek fırsat demek. Ülkemizin gençlere sağladığı birçok imkân var. Bunlardan biri 25 yaş altındaki öğrencilerin sadece defter bedeli ödeyerek pasaport alabilme imkânı. Öğrenciler bu gibi imkânlardan yararlanabilir” dedi.

 

 

AdminAdmin