EKONOMİ
Giriş Tarihi : 30-09-2023 21:47

Toyota fabrikasında işçilerin soyunma odasına kamera yerleştirildiği iddia edildi

Sakarya'da kurulu bulunan Toyota Otomotiv AŞ'de işçilerin soyunma odalarına kameralar yerleştirildi. Mahremiyetlerinin ve kişilik haklarının ihlal edildiğini belirten işçiler tepkili.

Toyota fabrikasında işçilerin soyunma odasına kamera yerleştirildiği iddia edildi

Sakarya'da kurulu Toyota Otomotiv A.Ş.'de üretim alanının bütününü gören kameralardan sonra şimdi de erkek işçilerin soyunma odalarına kameralar yerleştirildi. Soyunma dolaplarının bulunduğu koridora sağlı-sollu yerleştirilen kameralarla her açıdan izlenebildiklerini kaydeden işçiler, mahremiyetlerinin ve kişilik haklarının ihlal edildiğini belirterek fabrika yönetimine tepki gösterdiler. Üretim sahasında onlarca kamera ile her hareketlerinin takip edildiğini, üzerlerindeki baskı ve denetimin artık katlanılamaz boyuta geldiğini vurgulayan işçiler, soyunma odalarına bilgileri dışında yerleştirilen kameraların bardağı taşıran son damla olduğunu kaydettiler. Kameraların bir an evvel kaldırılmasını isteyen Toyota işçileri, konuya ilişkin şikayetlerini CİMER'e de yazdıklarını fakat herhangi bir gelişme yaşanmadığı bilgisini de paylaştılar.

 

Toyota Otomotiv Sanayi A.Ş. İstanbul Sanayi Odası Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu 2022 listesinde 7.sırada yer alıyor. Performansa dayalı ücretlendirme sisteminin olduğu Toyota'da fabrika sahasının bütününü gören kameralar nedeniyle her saniyelerinin takip edilip, kayıt altına alındığını ifade eden bir Toyota işçisi “Üretim esnasında diyelim hatalı bir davranışın oldu, insanız robot değiliz, hattın yürütümünde bir sorun yaşadın, amirler kameralardan sürekli izlediği için hemen yanına geliyor ve tutanak tutuyor. Hakkında tutulan tutanaklar da performans puanını belirliyor ve sen diğer işçilerden daha düşük ücret zammı alıyorsun. Çark böyle işliyor” diye konuştu.

Fabrikanın adeta "Biri Bizi Gözetliyor" evi olduğunu söyleyen Toyota işçisi “Soyunma odasında işçilerin üzerlerini değiştirdiği dolapların bulunduğu koridoru görecek şekilde sağlı-sollu kameralar yerleştirilmiş. Biz tesadüfen fark ettik. Düşünsenize üzerinizi değiştiriyorsunuz ve biri sizi izliyor. Mahremiyet diye bir şey var, bu düpedüz kişilik haklarımıza saldırı, bunu kabul etmemiz mümkün değil. CİMER'e şikeyet ettik bir sonuç çıkmadı. Bu kameralar bir an evvel kaldırılmalı. Çalışma Bakanlığı gereğini yapmalı” şeklinde konuştu.

Uygulamanın özel hayatın gizliliğine, kişilik haklarına aykırı olduğunu kaydeden çalışma ekonomisi doktoru Murat Özveri “Çok açık, hukuka aykırı bir saldırı bu. Bu uygulamadan dönülmediği durumda işçiler iş sözleşmesini haklı nedenle fesh edip, manevi tazminat talep edebilirler" ifadelerini kullandı. (Sakarya/EVRENSEL)

AdminAdmin