EKONOMİ
Giriş Tarihi : 07-05-2024 09:23

Yaşlı Araç Parkı Yedek Parça Sektörüne Yarayacak!

Otomotivin önemli yapıtaşlarından biri olan satış sonrası hizmetleri ve yedek parça pazarı, istikrarlı biçimde büyümeye devam ediyor.

Yaşlı Araç Parkı Yedek Parça Sektörüne Yarayacak!

Tedarik ve ham madde krizlerine karşın gerçekleşen büyümedeki en önemli unsur ise ikinci el araçlara olan talepteki patlama oldu. Pandemide başlayan toplu taşımadan kaçış, tüketicilerde otomobil sahibi olma motivasyonunu artırırken, bir yandan ülkemizde yatırım amacıyla da satın alınan otomobillerde, değer kaybının önüne geçmek adına bakımlara önem verilmesi, yedek parça ve servis ihtiyaçları da artırdı. “Daha çok otomobil, daha çok yedek parça anlamına gelir. Geçtiğimiz yıl dünyada 700 milyar dolar olarak ölçülen yedek parça pazarı büyüklüğü, 2030’a geldiğimizde 1 trilyon dolara ulaşacaktır.” şeklinde görüşlerini paylaşan Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı “DIY-Do İt Yourself, yani kendi bakımını kendin yap trendi ise Dünya çapında büyümeye devam ediyor. Son yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yıl online satışların toplam yedek parça satışlarına oranı Almanya’da yüzde 20 seviyesine kadar çıkabileceğini gösteriyor.” dedi.   

Türkiye araç parkının ortalama yaşının 15 olduğunu hatırlatan sektör temsilcilerinden Saim Aşçı, yaşlanan parkla birlikte ülkemizdeki yedek parça ihtiyacının katlanarak büyüdüğünün altını çizdi: “Otomobiller eskidikçe, yaşam döngülerinin gereği olarak yedek ihtiyaçları da artıyor. Covid-19 ile başlayan bireysel araç sahibi olma trendi ile ikinci el araçlara olan talep eklenince, sadece ülkemizde değil, tüm Dünya’da istikrarlı büyüme gösteren bir pazar ortaya çıkıyor. Dünya çapında ise ortalama araç parkı yaşı 12,5 yıl, bu da yedek parçanın önemine işaret ediyor.” 

AdminAdmin